În cea de-a patra alocuţiune de la debutul epidemiei, şeful statului francez, Emmanuel Macron, a spus pentru început că "traversăm zile dificile". El a felicitat persoanelor "din prima linie" care luptă contra virusului: personalul medical, funcţionarii, militarii, pompierii şi farmaciştii şi a anunţat o prelungire a stării de urgenţă până la 11 mai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Datorită eforturilor noastre, în fiecare zi progresăm. Personalul nostru din sănătate, militarii, pompierii, farmaciştii noştri nu şi-au părăsit loculd e muncă. Spitalele franceze au reuşit să-i îngrijească pe toţi cei care s-au prezentat acolo. Aceste zile vor rămâne în onoarea îngrijitorilor noştri", a declarat el. 

El a mai mulţumit şi celor din "linia a doua": aleşii locali, primari, muncitori, agricultori, jurnalişti. Macron a afirmat că, datorită respectării izolării "epidemia începe să încetinească". 

Izolarea va fi prelungită până la 11 mai

Asigurând că situaţia este în continuare tensionată în regiunea Grand Est şi în Île-de-France, preşedintele a indicat că "epidemia nu este încă de stăpânit". "Acesta este motivul pentru care cea mai strictă izolare trebuie să continue până luni, 11 mai", a continuat el. "Este condiţia pentru a încetini mai mult răspândirea virusului". 

Măsurile de izolare nu vor fi modificate pentru moment, dar ele trebuie să fie "pe deplin aplicate", a subliniat Macron. El a precizat că aceste reguli vor fi aceleaşi pe întregul teritoriu al Franţei. 

Spitalele şi centrele de îngrijire vor putea organiza, respectând regulile sanitare, vizite pentru bolnavii în fază terminală. 

Totodată, Emmanuel Macron a anunţat ajutor excepţional pentru familiile cu venituri reduse pentru a le permite să facă faţă nevoilor lor esenţiale. Cei mai defavorizaţi elevi vor fi de asemenea ajutaţi, a mai spus el. 

Creşele, şcolile, colegiile şi liceele se vor redeschide progresiv, începând cu 11 mai, programul universităţilor nefiind recuperat. 

Spaţiile în care se adună publicul, restaurante, cafenele, hoteluri, cinematografe, teatre, săli de spectacole vor rămâne în schimb închise în acest stadiu. Festivalurile vor fi anulate până la mijlocul lui iulie cel puţin. "Situaţia va fi evaluată începând de la mijlocul lui mai, în fiecare săptămână", a asigurat preşedintele. 

Măşti de protecţie vor fi disponibile pentru toată populaţia începând de acum şi până la 11 mai, a asigurat preşedintele francez.  

În următoarele săptămâni, ar putea fi testaţi mai mulţi francezi, în special îngrijitorii, persoanele în vârstă şi cele mai vulnerabile. 

"Pe 11 mai, vom fi capabili să tratăm toate persoanele care prezintă simptome. Nu-i vom testa pe toţi francezii, nu ar avea sens. Pentru a ajuta în această fază, mai multe proiecte sunt în curs. Precum o aplicaţie digitală care va putea să ne spună dacă am fost în contact cu o persoană contaminată", a explicat el. 

De altfel, de la 11 mai, fiecare francez îşi va putea cumpăra o mască, care ar putea fi obligatorie în aceste circumstanţe, pentru călătoriile în transportul în comun. "Guvernul va prezenta în 15 zile detaliile cu ceea ce se va întâmpla după 11 mai". 

Şeful statului a precizat că frontierele cu ţările non-europene vor rămâne închise chiar şi după 11 mai şi acest lucru "până la noi ordine". 

În Franţa au fost înregistrate 14.967 de decese din cauza Covid-19 de la începutul epidemiei, potrivit celui mai recent bilanţ al Direcţiei generale de Sănătate (DGS) de luni seară. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.