Preşedintele francez Emmanuel Macron anunţă luni, la peste zece luni de la vizita sa în Ucraina, că se va întoarce în Ucraina ”în săptămânile următoare” sau ”lunile următoare”, atunci când va fi ”momentul potrivit” pentru a fi ”util”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El reacţiona, astfel, la o conferinţă de presă, la Ostende, în Belgia, la un summit al Mării Nordului, în urma unor declaraţii polemice, vineri, ale ambasadorului Chinei în Franţa.

Întrebat la postul LCI despre regiunea ucraineană Crimeea, enexată în 2014 de Moscova, ambasadorul a negat vineri seara suveranitatea fostelor republici sovietice.

”Cred că nu e treaba unui diplomat să folosească acest tip de limbaj”, a reacţionat luni Emmanuel Macron, în marja siummitului de la Ostende.

”Aşadar, (îmi exprim) solidaritatea deplină cu ţările care au fost atacate în lectura istoriei şi frontierelor lor”, a declarat el.

O ”ABORDARE UTILĂ”

”Evident, mă voi întoarce în săptămânile următoare, luni leurmătoare, imediat ce vom fi definit împreună cu partenerii noştri europeni şi preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski momentul potrivit, în Ucraina”, a declarat şeful statului franxcez.

”De fiecare dată, am avut grijă să am o abordare utilă, adică să fiu prezent în Ucraina pentru a aduce rezultate sau în momente care erau decisive”, a adăugat el, subliniind că a discutat, la jumătatea lui aprilie, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Şeful statului francez a vizitat o singură dată Ucraina după invazia rusă, în iunie, împreună cu cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian de atunci Mario Draghi şi preşedintele român Klaus Iohannis.

El l-a primit pe preşedintele ucrainean la Paris, la începutul lui februarie, împreună cu Olaf Scholz.

Emmanuel Macron a amintit presei internaţionale că a discutat la telefon cu Volodimir Zelenski la 15 aprilie.

”Aşa cum ştiţi, am discutat la telefon acum zece zile cu preşedintele Zelenski, pentru a face bilanţul livrărilor noastre de muniţie şi armament şi pentru a-i prezenta discuţiile pe care le-am purat în China”, a declart el.

”Am discutat timp de aproape o oră şi jumătate cu preşedintele francez Emmanuel Macron (...). Rezultatele vizitei recente a preşedintelui Macron în China au fost evocate”, a anunţat Zelnski pe Telegram.

Preşedintele francez a provocat un val de indignare la finalul vizitei sale de stat în China, după ce a declarat că Uniunea Europeană (UE) nu ar trebui să se alinieze în mod automat Statelor Unite sau Chinei în cazul unui răzbioi privind Taiwanul.

El a declarat ulterior că a fi ”aliatul” Statelor Unite nu înseamnă a fi ”vasal”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.