Preşedintele Republicii franceze Emmanuel Macron şi-a publicat joi, pe contul de Twitter, portretul oficial, scrie Le Figaro, în contextul unor critici, după ce acesta a convocat Parlamentul în Congres la Versailles.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opoziţia franceză critica joi dur decizia acestuia de a se exprima în faţa Parlamentului reunit în Congres la Versailles, luni, cu o zi înainte ca premierul Edouard Philippe să-şi prezinte declaraţia de politică generală în Adunarea Naţională, denunţând o ”greeală politică”, o ”umilire”, faptul că ”nu mai există premier”.

Deputatul La République en marche (REM) Gilles Le Gendre a apărat însă decizia şefului statului. ”Nu văd deloc o ştergere a premierului”, a dat el asigurări la Sud Radio şi Public Sénat.

Însă dreapta îl critică dur pe noul preşedinte.

”Mai mult decât o bizarerie instituţională, este o greşeală politică”, i-a reproşat deputatul LR Guillaume Larrivé, la  RFI. ”Noi nu suntem într-un regim imperial în care ar fi vorba despre aplaudarea noului prinţ care s-ar exprima în faţa noastră fără vreo responsabilitate”.

Eric Ciotti (LR) apreciază că ”nu mai există premier”, care a fost ”izolat total într-un rol subaltern”. În opinia acesttui fost apropiat al lui Nicolas Sarkozy, "reolul de premier a fost să dezintegreze, să dezagrege dreapta. Asta a fost tot. Este singura lui funcţie. În rest nu serveşte la nimic”, a declarat el pentru RMC şi BFMTV.

Pe partea stângă a eşicherului, preşedintele grupului socialist Olivier Faure a denunţat înainte de convocarea Congresului această ”umilire” a premierului, al cărui rol a fost de ”colaborator” în timpul lui Sarkozy şi care va deveni de ”simplu repetitor” odată cu Macron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.