Cardinalul italian Matteo Zuppi, emisarul Papei Francisc pentru pace în Ucraina, urmează să efectueze miercuri o vizită la Moscova, anunţă Vaticanul, la trei săptămâni după o vizită la Kiev, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre prima vizită la Moscova a unui reprezentant al Sfântului Scaun de la invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022.

”La 28 şi 29 iunie 2023, cardinalul Matteo Maria Zuppi, arhiepiscopul Bolognei şi preşedintele Conferinţei Episcopale italiene, însoţit de către un funcţionar de la Secretariatul de Stat, va efectua o vizită la Moscova, în calitate de trimis al Papei Francisc”, anunţă marţi, într-un comunicat, Sfârntul Scaun.

”Obiectivul iniţaitivei este să încurajeze gesturile de umanitate care pot ajuta la promovarea unei soluţionări a situaţiei tragice actuale şi la găsirea mijloacelor de a ajunge la o pace dreaptă”, se arată în comunicat.

Cardinalul Zuppi, care provine din comunitatea Sant'Egidio, care joacă rolul de canal diplomatic neoficial al Sfântului Scaun, a efectuat, la 5 şi 6 iunie, o vizită la Kiev.

În această vizită, ”scurtă, dar intensă”, potrivit Vaticanului, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus că un armistiţiu ”nu va conduce la pace”.

În pofida unor apeluri repetate ale Papei Francisc, la o tăcere a armelor, în fiecare săptămână de la începutul conflictului, iniţiativele Sfântului Scaun de stabilire a unei legături cu autorităţile ruse au eşuat, până în prezent.

Arhiepiscopul Bolgnei, Matteo Zuppi, în vârstă de 67 de ani, prezidează Conferinţa Episcopală italiană de anul trecut.

El a fost făcut cardinal al comunităţii Sant'Egidio.

Această comunitate de catolici laici, înfiinţată în 1968, specializată de-acum în diplomaţie şi eforturi de pace, avea ca misiune iniţială să ajute săracii şi excluşii.

Ea şi-a făcut apariţia pe scena internaţională la semnarea, în 1992, a unui acord de pace în Mozambic, în care membri ai comunităţii Sant'Egidio, inclusiv monseniorul Zuppi, au jucat un rol de prim-plan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.