Emisarul american pentru Afganistan Zalmay Khalilzad a sosit luni la Kabul în vederea unei serii de întâlniri cu oficiali guvernamentali de rang înalt menite să repună pe şine procesul de pace, ameninţat de violenţe şi incertitudinea care planează asupra retragerii forţelor străine din această ţară, reatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre prima vizită în Afganistan a lui Zalmay Khalilzad după ce a fost confirmat în funcţie, la sfârşitul lui ianuarie, de către noul preşedinte Joe Biden.

Numit de către fostul preşedinte Donald Trump, acest diplomat de carieră este arhitectul acordului semnat de către Washington cu talibanii la Doha, în februarie 2020, care prevede o retragere completă a trupelor străine din Afganistan până în mai.

Acest acord a permis, de asemenea, deschiderea în septembrie, tot la Doha, a unor negocieri de pace între insurgenţi şi Guvernul afgan. Însă aceste negocieri se află într-un punct mort, în contextul în care insecuritatea a crescut în ultimele luni în ţară.

Administraţia Biden a ordonat o reexaminare a Acordulu ide la Doha, care condiţionează retragerea americană de garanţii în domeniul securităţii din partea talibanilor şi de angajamentul acestora de a întrerupe orice legături cu alte organizaţii teroriste, precum Al-Qaida.

Zalmay Khalilzad s-a întâlnit la Kabul cu Abdullah Abdullah, preşedintele Înaltului Consiliu pentru Reconciliere Naţională, un organism care supervizează procesul de pace din Qatar.

Cele două părţi ”au discutat despre negocierile de la Doha şi despre reexaminarea de către administraţia americană a acordului Statelor Unite cu talibanii, dar şi despre mijloace de ajungere la o soluţie politică negociată în Afganistan”, a anunţat un purtător de cuvânt al lui Abdullah Abdullah.

Emisarul american urma să se ducă apoi în Qatar, pentru a se întâlni cu oficiali talibani, dar şi în mai multe ţări din regiune, neprecizate de către Departamentul de Stat.

De câteva luni, în Afganistan nu trece o zi fără să explodeze o bombă, fără să aibă loc atacuri vizând forţe guvernamentale sau fără o tentativă de asasinat ţintit vizând o personalitate a vieţii civile.

Talibanii neagă orice responsabilitate în atacuri ţintite, iar organizaţia Statul Islamic (SI) le-a revendicat pe majoritatea acestora.

Însă Guvernul afgan şi Statele Unite continuă să le atribuie responsabilitatea talibanilor.

Insurgenţii au avertizat că, dacă Washingtonul revine asupra Acordului de la Doha, ei vor relua atacurile vizând militari americani, suspendate de la încheierea acordului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.