Emiratele Arabe Unite (EAU) anunţă că se retrag din Forţa Maritimă multinaţională care patrulează în apele Golfului Persic, în urma unei serii de incidente în această regiune strategică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această Forţă multinaţională, cu sediul în Bahrain, include 38 de ţări, inclusiv Statele Unite şi Franţa.

Ea a fost înfiinţată în 2001 pentru a lupta împotriva unor activităţi infracţionale şi teroriste.

”În urma evaluării cooperării efective între toţi partenerii, în urmă cu două luni, EAU şi-au retras participarea la Forţele Maritime Combinate”, anunţă într-un comunicat, publicat miercuri de către agenţia oficială de presă WAM, Ministerul de Externe de la Abu Dhabi.

Incidente s-au multiplicat în ultimele luni în apele Golfului Persic, o cale navigabilă care asigură o legătură aproape exclusivă între ţările petroliere din regiune, inclusiv EAU, şi pieţele mondiale.

Iranul a confiscat în mai un petrolier sub pavilion panamez care traversa Strâmtoarea Ormuz, la o săptămână după ce a confiscat o navă la Golful Oman.

Petrolierul, care a pelcat de Dubai, se îndrepta către Fujairah, alt port din EAU. El a fost urmărit de nave aparţinând Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice.

Statele unite au anunţat, câteva zile mai târziu, o consolidare a prezenţei militare americane în regiune, iar Marina americană (US Navy) a anunţat că cooperează ”cu aliaţi şi parteneri din regiune pentru a creşte rotaţiile navelor şi avioanelor” care patrulează.

Iranul anunţa la 21 mai că este ”posibil” să asigure securitatea în Golful Persic într-o cooperare cu alte ţări din regiune, fără implicarea Statelor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.