Elveţienii îşi vor putea schimba legal sexul printr-o simplă vizită la biroul de stare civilă, începând cu 1 ianuarie, plasând ţara în fruntea mişcării de autoidentificare a genului din Europa, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elveţia se alătură Irlandei, Belgiei, Portugaliei şi Norvegiei ca una dintre puţinele ţări de pe continent care permit unei persoane să îşi schimbe legal sexul fără terapie hormonală, diagnostic medical sau evaluare ulterioară sau paşi birocratici.

În conformitate cu noile reguli înscrise în Codul civil al Elveţiei, orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani, care nu este sub tutelă legală, îşi va putea modifica sexul şi numele legal prin declaraţie proprie la oficiul stării civile.

Persoanele mai tinere şi cele aflate sub protecţia adulţilor vor avea nevoie de acordul tutorelui.

Aceasta va fi o schimbare faţă de setul actual de standarde existente la nivel regional în Elveţia, care necesită adesea un certificat de la un profesionist medical care confirmă identitatea transgender a unei persoane.

Unele cantoan impun, de asemenea, unei persoane să se supună tratamentului hormonal sau tranziţiei anatomice pentru a-şi schimba legal sexul, în timp ce, pentru o schimbare a numelui, ar putea fi necesară dovada că noul nume a fost deja utilizat în mod neoficial de cativa ani.

Elveţia, cunoscută de mult ca fiind conservatoare din punct de vedere social, a votat în septembrie pentru legalizarea căsătoriei civile şi a dreptului de a adopta copii pentru cuplurile de acelaşi sex, una dintre ultimele ţări din Europa de Vest care a făcut acest lucru.

Odată cu noile reguli de schimbare a genului, Elveţia se alătură celor numai două duzini de ţări din întreaga lume, care au decuplat alegerea genului de procedurile medicale.

În timp ce alte ţări europene, inclusiv Danemarca, Grecia şi Franţa, au eliminat cerinţele procedurilor medicale, inclusiv operaţiile de schimbare a sexului, sterilizarea sau evaluarea psihiatrică, regulile lor necesită paşi sau condiţii suplimentare.

Spania a aprobat în iunie un proiect de lege care permite oricărei persoane de peste 14 ani să îşi schimbe legal sexul fără un diagnostic medical sau terapie hormonală.

În 2018, Executivul din Germania a devenit primul guvern european care a introdus o a treia opţiune de gen, dar în iunie 2021 a renunţat la două proiecte de lege care urmăreau să introducă autoidentificarea genului. Un nou membru transgender al Parlamentului speră să abordeze acest lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.