Guvernul elveţian a sugerat miercuri că nu o va extrăda pe Anna Gabriel, o figură importantă în mişcarea de independenţă din Catalonia, dacă va ajunge la concluzia că acuzaţiile care îi sunt aduse sunt de natură politică, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un judecător al Curţii Supreme din Spania a emis miercuri un mandat de arestare pe numele Annei Gabriel, o fostă purtătoare de cuvânt pentru partidul pro-independenţă Candidatura Populară Unită, după ce ea nu s-a prezentat la o audiere în tribunal.

Gabriel a călătorit în Elveţia de curând pentru a scăpa de acuzaţiile de rebeliune legate de rolul pe care l-a jucat anul trecut în campania pentru independenţa Cataloniei.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru justiţie al Elveţiei a spus că acuzaţiile aduse lui Gabriel sunt „cel mai probabil pentru nereguli politice” şi dacă aceasta este situaşia, atunci autorităţile elveţiene „nu vor putea lua măsuri în ceea ce priveşte extrădarea”. Legea elveţiană interzice extrădarea dacă autorităţile consideră cazul ca fiind „unul predominant politic”.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că oficialii Departamentului de justiţie vor evalua în continuare dacă se poate lua în calcul extrădarea.

În martie 2017, Elveţia a autorizat extrădarea unei femei care a fost acuzată că a colaborat cu ETA, o organizaţie teroristă bască, în ciuda informaţiilor că ea a fost torturată şi persecutată din motive politice.

Alţi lideri catalani pro-independenţă au fost reţinuţi înaintea procesului de la sfârşitul anului trecut şi încă îşi aşteaptă sentinţa. Fostul preşedinte catalan, Carles Puigdemont, care a fost dat afară de Madrid în urma mişcărilor separatiste, locuieşte în Belgia din octombrie pentru a evita acuzaţiile de rebeliune.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.