Miliardarul american Elon Musk a vizitat fostul lagăr nazist Auschwitz-Birkenau şi a vorbit despre antisemitismul online într-o conferinţă, în sudul Poloniei, la câteva săptămâni după ce a declanşat o adevărată furtună repostând declaraţii din sfera complotistă şi antisemită, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elon Musk s-a exprimat la o masă roturndă, alături de editorialistul american Ben Shapiro, într-o conferinţă la Cracovia.

El a vizitat lagărul înaintea marcării a 79 de ani de la eliberarea Auschwitz-Birkenau, la 27 ianuarie, Ziua Comemorării Holocaustului.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Elon Musk a efectuat luni o vizită privată a fostului lagăr de exterminare, construit de către Germania nazistă în Polonia ocupată în perioada 1940-1945, în care au fost exterminaţi un milion de evrei europeni şi peste 100.000 de neevrei.

PROLIFERAREA DISCURSULUI URII PE X

Această conferinţă, organizată de Asociaţia Evreiască Europeană (EJA) are loc după ce Elon Musk a răspuns în noiembrie unui mesaj postat pe X în care spunea că evreii încurajează ”ura împotriva albilor” prin acel mesaj. ”Ai spus exact adevărul”, scria el, după care şi-a cerut scuze.

Proprietarul Tesla şi SpaceX a fost acuzat de faptul că a lăsat să prolifereze discursul urii pe X, fostul Twitter, după ce a cumpărat această platformă cu 4,4 miliarde de dolari, în octombrie 2022.

Oficiali politici europeni de rang înalt şi Elon Musk s-au reunit la Cracovia ”pentru a discuta şi găsi soluţii la creşterea astronomică a antisemitismuui în Europa”, potrivit EJA.

Această ”tendinţă îngrijorătoare” s-a intensificat după lansarea Războiului din Fâşia Gaza, declanşat de un atac violent fără precedent al mişcării islamiste palestiniene Hamas la 7 octombrie în sudul Israelului, soldat cu aproximativ 1.140 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale.

Combatanţi din Hamas au luat 250 de ostatici, dintre care 132, potrivit israelului, se află în continuare în Fâşia Gaza.

Israelul a răspuns prin bombardamente şi o ofensivă terestră care s-au soldat cu cel puţin 25.295 de morţi în Fâşia Gaza, potrivit unor date anunţate luni de către Ministerul Sănătăţii al Hamas.

”POVESTEA VIEŢII MELE ESTE PROSEMITĂ”

Într-o discuţie în direct, difuzată pe X în septembrie, fostul preşedinte al EJA, rabinul Menachem Margolin, l-a invitat pe Elon Musk să viziteze lagărul Auschwitz.

Menachem Margolin aprecia atunci că Elon Musk avea să facă, în urma acestei vizite, o ”declaraţie foarte puternică”, care ”ar putea contribui mult la sensibilizarea cu privire la Holocaust şi la lupta împotriva antisemitismului”.

Musk a fost de acord atunci că acest lucru ar putea fi ”util”, ca un ”exemplu pentru alţii”.

În timpul acelei discuţii, Elon Musk s-a prezentat drept un ”evreu ambiţios” şi a declarat că a frecventat o grădiniţă ebraică.

”Este absurd să fii acuzat de ceva atunci când toate probele merg în celălalt sens, iar istoria vieţii mele este de fapt prosemită”, declara el atunci.

Elon Musk a ameninţat să depună o plângere la Liga Antidefăimare (Anti-Defamation League, ADL), o asociaţi ede luptă împotriva antisemitismului care denunţă o creştere importantă a dezinformării şi insultelor homofobe şi rasiste - pe X -, după schimbarea regulilor moderării odată cu sosirea lui Elon Musk.

X a dat în judecată organizaţia non-profit Media Matters, pe care o acuză de faptul că goneşte agenţii de publicitate spunând că platforma este plină de conţinuturi antisemite.

”UN ROL URIAŞ DE JUCAT” ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA ANTISEMITISMULUI

În noiembrie, Casa Albă îl acuza pe Elon Musk de faptul că a făcut ”o promovare abjectă a urii antisemite şi rasiste” atunci când a catalogat pe X drept ”exact adevărul” o postare care spunea că evreii încurajează ”ura împotriva albilor”.

Declaraţia sa a provocat o avalanşă de plecări de pe X a unor mari agenţii de publicitate.

Miliardarul şi-a cerut ulterior scuze pentru ceea ce a catalogat drept ”cea mai rea şi mai stupidă dintre postările pe care le-am făcut vreodată”.

În opinia sa, remarca sa a fost interpretată greşit şi a încercat să o clarifice în mesaje ulterioare.

După această controversă, fondatorul SpaceX s-a dus în Israel şi a declarat că această vizită era planificată de mai de mult şi că nu era vorba despre un ”turneu de scuze”.

Preşedintele israelian Isaac Herzog i-a spus atunci că are ”un rol uriaş de jucat” în lupta împotriva antisemitismului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.