Elon Musk, acuzat de grupurile de apărare a drepturilor civile că a amplificat ura împotriva evreilor pe platforma sa de socializare X, se va întâlni luni cu preşedintele israelian Isaac Herzog şi cu israelieni ale căror rude au fost duse ca ostatici de Hamas în Gaza, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul lui Herzog a anunţat întâlnirea duminică seara, precizând: "În cadrul întâlnirii lor, preşedintele va sublinia necesitatea de a acţiona pentru a combate antisemitismul în creştere pe internet".

Vizita lui Musk coincide cu un armistiţiu de patru zile în războiul israelian cu militanţii palestinieni Hamas din Gaza, în timpul căruia 40 dintre cei 240 de ostatici despre care Israelul spune că au fost luaţi de Hamas s-au întors în Israel.

Channel 12 din Israel a anunţat că Musk se va întâlni luni şi cu premierul Benjamin Netanyahu.

Netanyahu s-a întâlnit cu Musk în California la 18 septembrie şi l-a îndemnat să găsească un echilibru între protejarea libertăţii de exprimare şi combaterea discursului instigator la ură, după săptămâni de controverse legate de conţinutul antisemit de pe X.

Musk a replicat spunând că este împotriva antisemitismului şi împotriva a tot ceea ce "promovează ura şi conflictul", repetând declaraţiile sale anterioare potrivit cărora X nu ar promova discursul instigator la ură.

În timpul acelei vizite, înainte de război, aproximativ 200 de persoane au protestat faţă de eforturile guvernului de dreapta al lui Netanyahu de a reduce puterile instanţelor israeliene. Oamenii s-au adunat în faţa fabricii Tesla din California, unde a avut loc întâlnirea.

Apoi, la 15 noiembrie, Musk a fost de acord cu o postare pe X care susţinea în mod fals că evreii alimentează ura împotriva albilor, afirmând că utilizatorul care a făcut referire la teoria conspiraţiei "Marii Înlocuiri" spunea "adevărul real".

Casa Albă a condamnat ceea ce a numit o "promovare detestabilă a urii antisemite şi rasiste" care "contravine valorilor noastre fundamentale ca americani".

Marile companii americane, inclusiv Walt Disney (DIS.N), Warner Bros Discovery (WBD.O) şi Comcast (CMCSA.O), compania mamă a NBCUniversal, şi-au întrerupt publicitatea pe site-ul său de socializare.

Teoria conspiraţiei "Marii Înlocuiri" susţine că evreii şi persoanele de stânga pregătesc înlocuirea etnică şi culturală a populaţiei albe cu imigranţi non-albi, ceea ce va duce la un "genocid al albilor".

Antisemitismul şi islamofobia s-au amplificat în Statele Unite şi în întreaga lume, inclusiv în timpul războiului dintre Israel şi Hamas, care durează de şapte săptămâni.

În urma izbucnirii războiului, incidentele antisemite din Statele Unite au crescut cu aproape 400% faţă de perioada anului precedent, potrivit Anti-Defamation League, o organizaţie non-profit care luptă împotriva antisemitismului.

Musk a declarat că X ar trebui să fie o platformă pe care oamenii să posteze diverse puncte de vedere, dar compania va limita distribuirea anumitor postări care ar putea încălca politicile sale, numind această abordare "libertate de exprimare, nu de acces".

Musk dezvoltă un startup de inteligenţă artificială xAI, iar Israelul este considerat un lider mondial în acest domeniu, datorită industriilor în plină expansiune din domeniul informaticii şi roboticii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.