Un elicopter al armatei din Guyana la bordul căruia se aflau şapte persoane a ”dispărut” în apropierea frontierei cu Venezuela, în contextul unui diferend teritorial între cele două ţări cu privire la Essequibo - o regiune bogată în petrol pe care o revendică Caracasul, anunţă armata din Guyana, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aeronava se afla în drum către frontiera noastră (...). Am pierdut contactul”, a anunţar miercuri, într-o conferinţă de presă şeful Statului Major Omar Khan.

El a precizat că elicopterul a dispărut într-o zonă situată la ”30 de mile (45 de kilometri) de frontieră”, în Essequibo.

”Nu avem nicio informaţie care să sugereze” că este vorba despre o responsabilitate venezueleană, a subliniat el.

El a anunţat anteriot că în zonă erau condiţii meteo ”nefavorabile”.

Caracasul revendică - de zeci de ani - Essequibo, denumit şi Guayana Esequiba, un teritoriu cu o suprafaţă de 160.000 de kilometri pătraţi, care reprezintă peste două treimi din Guyana şi în care locuiesc 125.000 de persoane, reprezentând o cincime din populaţie.

Caracasul a devenit mai insistent în revendicările sale în urma descoperirii unor rezerve importante de către petrol de către ExxonMobil, în 2015.

În urma unor schimburi acerbe, cele două ţări au reluat contactul miercuri, printr-un apel telefonic între miniştrii de Externe din Guyana Hugh Todd şi venezuelean Yvan Gil.

Cei doi şefi ai diplomaţiilor au discutat despre ”problema diferendului treritorial”, a anunţat într-un comunicat ministerul venezuelean.

Guyana şi Venezuela ”au convenit să menţină canale de comunicare deschise”, anunţă în comunicat Caracasul.

Această apropiere contrasează însă puternic cu un comunicat oficial difuzat cu doar cinci ore mai înainte de către acelaşi minister venezuelean.

Caracasul îl acuza în acest comunicat pe preşedintele Guyanei Irfaan Ali de faptul că a dat ”într-un mod iresponsabil” o ”undă verde” instalării unor baze militare americane în Essequibo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.