Egiptul şi Turcia au anunţat marţi că au numit ambasadori în capitalele lor - pentru prima oară după zece ani -, un ultim semn al unei încălziri a relaţiilor diplomatice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerele de Externe de la cairo şi Ankara au anunţat o ”îmbunătăţire a relaţiilor diplomatice” între cele două ţări, ”la nivel de ambasadori”, şi precizează că egipteanul Amr Elhamamy a fost numit la Ankara, iar turcul Salih Mutlu Sen la Cairo.

Această măsură arată ”voinţa reciprocă de dezvoltare a relaţiilor bilaterale”, anunţă cele două ministere în comunicate separate.

Aceste numiri marchează o apropiere între preşedinţii egiptean Abdel Fattah el-Sisi şi turc Recep Tayyip Erdogan.

Cele două şi-au întrerupt relaţiile în urmă cu zece ani, când el-Sisi, pe atunci ministru al Apărării, l-a răsturnat de la putere pe predecesorrul său Mohamed Morsi, un aliat al Turciei, care făcea parte din Mişcarea Fraţii Musulmani.

La acea vreme, Erdogan declara că nu va dialoga niciodată cu ”unul” ca el-Sisi, care a devenit în 2014 preşedintele celei mai populate ţări din lumea arabă.

Primele semne ale unui ”dezgheţ” au apărut în mai 2021, când o delegaţie turcă s-a dus în Egipt pentru a discuta despre o eventuală normalizare.

În moiembrie, cei doi lideri şi-au strâns mâna în Qatar, o strângere de mână catalogată de către preşedinţia egipteană drept un nou început în relaţiile bilaterale.

Ei au discutat apoi la telefon, după cutremurul care a însângerat Turcia şi Siria în februarie.

Relaţiile celor două ţări au fost mult timp tensionate, însă schimburile comerciale au continuat.

În 2022, Turcia era primul importator de produse egiptene - în sumă de patru miliarde de dolari.

Dezacorduri rămân în continuare, în contextul în care Turcia găzduieşte numeroşi jurnalişti arabi care se opun guvernelor lor, mai ales egipteni apropiaţi Fraţilor Musulmani, care au fost scoşi în afara legii de către Cairo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.