Egiptul găzduieşte duminică oficiali israelieni şi palestinieni în staţiunea Sharm el-Sheikh, într-un efort susţinut de SUA şi Iordania pentru a calma un val de violenţă în Cisiordania înainte de sfânta lună musulmană a Ramadanului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâlnirea la care participă cinci părţi urmează unui summit din Iordania, intermediat de SUA, din 26 februarie, primul de acest fel în ultimii ani, care a asigurat angajamentele israelienilor şi palestinienilor de a detensiona situaţia, dar care a fost contestat de facţiuni de ambele părţi şi nu a reuşit să oprească violenţa în teren.

Întâlnirea de la Sharm el-Sheikh ”ţinteşte să sprijine dialogul dintre părţile palestiniene şi israeliene, pentru a opri acţiunile unilaterale şi escaladarea şi a rupe ciclul de violenţă existent şi a ajunge la calm”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al Egiptului.

Aceasta ar putea ”facilita crearea unui climat propice reluării procesului de pace”, a adăugat acesta.

Palestinienii urmăresc să înfiinţeze un stat independent în Cisiordania şi Fâşia Gaza, cu Ierusalimul de Est drept capitală, în teritoriile capturate de Israel într-un război din 1967.

Dar discuţiile de pace au fost blocate din 2014, iar palestinienii spun că extinderea aşezărilor evreieşti a subminat şansele să fie înfiinţat un stat viabil.

Luna musulmană de post a Ramadanului începe la sfârşitul lunii martie. În anii precedenţi, au izbucnit ciocniri între poliţia israeliană şi palestinieni în jurul moscheii Al Aqsa din Ierusalim, la apogeul Ramadanului, care coincide anul acesta cu Paştele iudaic şi cu Paştele creştin.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.