Emiratele Arabe Unite intenţionează să-i înveţe pe elevi despre Holocaust, semnalând astfel o încălzire a legăturilor cu Israelul, o ţară care este condamnată pe scară largă în lumea arabă din cauza conflictului palestinian, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsura luată de bogatul stat din Golf vine după ce a fost de acord să normalizeze legăturile cu Israelul în cadrul Acordurilor Abraham din 2020, negociate de SUA, împreună cu Bahrain şi Maroc, la ani după ce Egiptul şi Iordania au stabilit relaţii. La Galeria Holocaustului din Dubai - singura expoziţie permanentă de pe teritoriul arab despre genocidul evreilor europeni de către Germania nazistă - vizitatorul Andreas Duhn a lăudat iniţiativa educaţională, prima din regiune în afara Israelului.

"Este bine că Emiratele Arabe Unite preiau conducerea în lumea arabă în ceea ce priveşte această parte extrem de importantă a istoriei, despre care toată lumea ar trebui să ştie", a declarat acest profesionist britanic din domeniul finanţelor, în vârstă de 38 de ani, care locuieşte în Dubai. "Arată că lucrurile se schimbă."

Duhn a vizitat expoziţia după ce a auzit că EAU va deveni prima ţară arabă care va include Holocaustul, uciderea sistematică de către nazişti a milioane de evrei şi a altor grupuri, în programa şcolară de stat.

Naţiunile arabe au fost, în general, reticente în a aborda acest subiect, având în vedere că uciderea în masă a evreilor de către Germania nazistă în camerele de gazare şi în marşurile morţii a fost un factor-cheie care a dus la crearea statului Israel în 1948. Înfiinţarea Israelului ca un refugiu sigur pentru evrei a dus la expulzarea pe scară largă a palestinienilor şi la ocuparea, în Războiul de şase zile din 1967, a Cisiordaniei şi a Ierusalimului de Est, care a fost ulterior anexat.

Solidaritatea cu cauza palestiniană a făcut ca Holocaustul să devină un subiect tabu în multe ţări arabe, unde textele şcolare şi hărţile lumii neagă adesea însăşi existenţa Israelului, care este în mod obişnuit supranumit "entitatea sionistă".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.