Preşedintele ales Joe Biden şi-a consolidat victoria în faţa lui Trump, cu 306 la 232 de electori, prin adjudecarea Georgiei, lăsând puţine speranţe preşedintelui în funcţie să îl devanseze prin contestaţii în justiţie şi renumărări de voturi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Edison Research, care a făcut anunţul referitor la Georgia, a anticipat şi că statul Carolina de Nord va fi câştigat de Trump, rezultînd un scor de 306 electori pentru Biden şi 232 pentru preşedintele în funcţie.

Cei 306 electori atribuiţi democratului Biden reprezintă numărul de electori obţinuţi de Trump în 2016, atunci când a învins-o pe Hillary Clinton, într-o victorie pe care a descris-o drept ”răsunătoare”.

Cu toate că Trump nu şi-a recunoscut înfrângerea, oficialii lui Biden au reiterat că îşi continuă activitatea în vederea tranziţiei.

În privinţa votului popular, care nu stabileşte rezultatul alegerilor, Biden a obţinut peste 5,3 milioane de voturi în plus faţă de Trump, respectiv 3,4 puncte procentuale. Procentul obţinut, de 50,8%, este uşor mai ridicat comparativ cu cel obţinut de Ronald Reagan în 1980, când l-a învins pe Jimmy Carter.

Trump, un republican, a susţinut fără dovezi că au avut loc fraude electorale pe scară largă şi a refuzat să îşi declare înfrângerea. Oficialii electorali ai statelor nu au raportat însă nicio neregulă gravă, iar mai multe dintre contestaţiile campaniei Trump în justiţie au fost respinse.

Pentru a câştiga un al doilea mandat, Trump ar trebui să inverseze victoria lui Biden în cel puţin trei state, dar până acum nu a reuşit să producă dovezi în acst sens în oricare dintre acestea. Statele au termen până pe 8 decembrie să certifice alegerile şi să desemneze electorii pentru Colegiul Electoral, care va alege oficial noul preşedinte pe 14 decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.