Preşedintele Joe Biden, care luni a luat prin surprindere sosind într-o vizită neanunţată la Kiev, le va spune marţi aliaţilor, de data aceasta de la Varşovia, că Statele Unite susţin în totalitate Ucraina şi va sublinia sprijinul american pentru flancul estic al NATO, în condiţiile în care se împlineşte un an de la declanşarea războiului de către Rusia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joe Biden a sosit la Varşovia luni seara târziu, după o vizită surpriză la Kiev, unde a stat alături de preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski, care caută mai mult armament, în timp ce se pregăteşte pentru o ofensivă de primăvară împotriva ruşilor.

CITEȘTE ȘI Vizita istorică a lui Joe Biden la Kiev, posibilă după luni de planificare şi zile de secretomanie

Biden se va întâlni cu preşedintele polonez Andrzej Duda pentru a discuta despre eforturile colective de sprijinire a Ucrainei şi pentru a mulţumi Poloniei pentru că a ajutat Statele Unite şi alte ţări să faciliteze livrările miliare şi umanitare către Kiev.

Marţi seara, Biden va ţine un discurs public, în faţa a mii de oameni care se vor aduna la Palatul Regal din Varşovia, cărora le va vorbi despre libertate şi despre importanţa mobilizarii lumii pentru a sprijini Ucraina, în timp ce războiul intră în al doilea an de război şi nu i se întrevede un sfârşit.



"Preşedintele Biden va spune clar că Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina, aşa cum l-aţi auzit spunând de multe ori, atât timp cât va fi nevoie", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională.

Înainte de a pleca, miercuri, de la Varşovia spre Washington, Biden se va întâlni cu liderii „Celor 9 de la Bucureşti”, un format care îi reuneşte pe aliaţii din flancul estic al NATO, pentru a-şi reafirma sprijinul neclintit pentru securitatea acestora.

În timp ce Biden se afla luni la Kiev, Departamentul de Stat a anunţat un ajutor suplimentar de 460 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv muniţie de artilerie, sisteme antiblindate şi radare de apărare aeriană în valoare de 450 de milioane de dolari, precum şi 10 milioane de dolari pentru infrastructura energetică. Însă Biden nu şi-a dat încă acordul pentru trimiterea de avioane de vânătoare în Ucraina, aşa cum a cerut Zelenski.

În cursul acestei săptămâni, Statele Unite vor anunţa sancţiuni suplimentare împotriva persoanelor şi companiilor care "încearcă să se sustragă sancţiunilor şi să alimenteze maşina de război a Rusiei", a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

În urmă cu un an, Biden îi avertiza pe aliaţii sceptici că o acumulare masivă de trupe ruseşti de-a lungul graniţelor Ucrainei prevesteşte războiul. La vremea respectivă, chiar şi unii din interiorul propriului său guvern au pus la îndoială capacitatea ucrainenilor de a rezista unei invazii, prezicând căderea iminentă a capitalei Kiev. În realitate, luptătorii ucraineni au ţinut capitala în siguranţă şi au rezistat încercărilor ruseşti de a controla teritoriul, ajutaţi de un aflux masiv de arme, muniţii şi echipamente occidentale.

Războiul a devenit un conflict mocnit despre care oficialii americani spun că ar putea dura luni sau chiar ani.

De la începutul războiului, Statele Unite au trimis mai mult de 24 de miliarde de dolari ca asistenţă de securitate pentru a ajuta Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.