Guvernul SUA va trimite în China prima delegaţie oficială la nivel înalt de când preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele american Joe Biden s-au angajat luna trecută, la Bali, să-şi amelioreze relaţiile bilaterale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Secretarul de stat adjunct pentru Asia de Est şi Pacific, Daniel Kritenbrink, o va însoţi pe Laura Rosenberger, director principal pentru China şi Taiwan în Consiliul Naţional de Securitate, într-un turneu asiatic în perioada 11-14 decembrie, a anunţat sâmbătă, într-un comunicat, Departamentul de Stat.

Cei doi oficiali americani vor vizita China, Coreea de Sud şi Japonia.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Luna trecută, preşedintele Joe Biden a avut o întâlnire directă cu Xi Jinping, prima de când a venit la Casa Albă, în marja summitului G20 de la Bali. Cei doi lideri au promis că vor continua "să gestioneze în mod responsabil competiţia dintre cele două ţări şi să exploreze potenţiale domenii de cooperare", a reamintit Departamentul de Stat. Joe Biden şi Xi Jinping au abordat şi problemele spinoase din relaţia bilaterală, precum viitorul Taiwanului, restricţiile impuse de SUA asupra importurilor de tehnologie chineză şi influenţa globală a Chinei.

Daniel Kritenbrink va pregăti, de asemenea, vizita şefului diplomaţiei americane, Antony Blinken, planificată pentru începutul anului 2023, prima vizită a unui diplomat american important în China în ultimii patru ani.

Pe de altă parte, liderul chinez Xi Jinping tocmai s-a întors dintr-o vizită în Arabia Saudită, unde a avut un summit cu mai mulţi lideri arabi, iar Statele Unite urmăresc cu îngrijorare influenţa crescândă a rivalului economic în regiune, unde China are un interes direct, fiind cel mai mare consumator de energie din lume, în timp ce firmele chinezeşti se extind în domeniul tehnologiei şi al altor infrastructuri.

De asemenea, vizita lui Xi în Arabia Saudită a avut loc într-un moment în care alianţa de lungă durată a Riadului cu Washingtonul a fost tensionată din cauza drepturilor omului, a politicii energetice şi a Rusiei, precum şi a nemulţumirilor din Golf legate de angajamentul principalului garant de securitate, America, faţă de regiune.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.