Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit vineri în Slovacia, unde va avea convorbiri cu preşedinta Zuzana Caputova, continuându-şi miniturneul pe care îl face înainte de summitul NATO de săptămâna viitoare. Zelenski, care a fost joi şi în Bulgaria, vine la Bratislava din Cehia, acolo unde a obţinut sprijin deplin pentru candidatura ţării sale la NATO. Mai târziu în cursul zilei el este aşteptat la Istanbul pentru a discuta cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Slovacia e următoarea oprire. Vor fi întâlniri importante la Bratislava cu preşedinta Zuzana Caputova, premierul Ludovit Odor şi preşedintele Consiliului Naţional, Boris Kollar. Împreună cu vecinul nostru pe care ne putem baza, vorbim despre sprijin concret în materie de apărare şi integrare euro-atlantică a Ucrainei, summitul NATO, formula de pace ucraineană, cooperare bilateralîă şi securitate energetică”, a scris Zelenski pe Twitter.

Cu câteva zile înainte de summitul NATO, Zelenski vine în Slovacia de la Praga, unde a făcut un nou apel pentru a primi arme cu rază lungă de acţiune din partea aliaţilor Kievului, inclusiv a Statelor Unite, în condiţiile în care contraofensiva ucraineană decurge cu destulă greutate, iar analiştii spun că de ea ar putea depinde soarta războiului şi viitorul Ucrainei.

NATO, care se reuneşte în capitala lituaniană Vilnius în perioada 11-12 iulie, este divizată cu privire la rapiditatea cu care Kievul ar trebui să adere, din cauza îngrijorărilor legate de orice mişcare ce ar putea duce alianţa mai aproape de un război cu Rusia.

Premierul ceh Petr Fiala a declarat că ţara sa ar saluta aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană şi susţine aderarea acesteia la NATO "de îndată ce războiul se va încheia".

"Sunt convins că viitorul Ucrainei se află în Uniunea Europeană, viitorul Ucrainei se află în NATO, iar acest lucru va asigura că o situaţie precum cea pe care o trăim în Europa nu se va mai repeta. Republica Cehă este pregătită să ofere asistenţă maximă", a declarat Fiala în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Zelenski.

"Sper, cred, că preşedintele Zelenski va putea participa personal la summitul de la Vilnius şi mă aştept ca toţi aliaţii din Alianţa Nord-Atlantică să sprijine în mod clar Ucraina în aspiraţiile sale de aderare, iar preşedintele poate conta cu siguranţă pe votul Republicii Cehe", a adăugat Fiala.

CEHIA VA FURNIZA UCRAINEI ELICOPTERE DE ATAC

Republica Cehă a fost un susţinător puternic al Kievului, oferindu-i ajutor, inclusiv militar, iar Fiala a promis mai multe elicoptere de atac şi sute de mii de cartuşe de calibru mare.

Zelenski a salutat "noul pachet de apărare nou, puternic şi foarte oportun", dar a declarat că este nevoie de mai multe arme, în timp ce Kievul încearcă să alunge forţele ruse de pe teritoriul ucrainean ocupat după invazia lansată în februarie 2022.

"Fără arme cu rază lungă de acţiune, este dificil nu numai să desfăşori o misiune ofensivă, ci şi să conduci o operaţiune defensivă", a arătat Zelenski. "În primul rând, discutăm despre sisteme cu rază lungă de acţiune cu Statele Unite şi astăzi depinde numai de ele", a precizat Zelenski.

Kievul afirmă că a recucerit câteva sate din sudul Ucrainei de când a lansat contraofensiva, la începutul lunii trecute, dar a declarat în repetate rânduri că nu dispune de puterea de foc şi de acoperire aeriană pentru a face progrese mai rapide.

DISCUŢII ÎN TURCIA

Zelenski a sosit joi la Praga, escortat de două avioane ale Forţelor Aeriene cehe, după ce a purtat discuţii în Bulgaria, stat membru NATO şi UE, care i-a promis sprijin pentru ca ţara sa să se alăture alianţei militare "de îndată ce condiţiile o vor permite".

Zelenski a recunoscut că este puţin probabil ca Kievul să poată adera la NATO cât timp se află în război, dar spune că Ucraina are nevoie de mai mult decât o declaraţie generală că uşa NATO pentru aderare rămâne deschisă.

"Vorbim despre un semnal clar, câteva lucruri concrete în direcţia unei invitaţii", a declarat Zelenski joi, după discuţiile cu preşedintele ceh Petr Pavel.

Liderul rus Vladimir Putin a citat expansiunea NATO spre graniţele Rusiei din ultimele două decenii ca fiind un motiv cheie pentru decizia sa de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina vecină la 24 februarie 2022. El a ameninţat cu acţiuni nespecificate dacă Ucraina aderă la NATO.

Zelenski este aşteptat vineri şi în Turcia, de asemenea ţară membră NATO, pentru discuţii cu preşedintele Tayyip Erdogan, despre care oficialii turci au declarat că se vor axa în principal pe şansele de prelungire a acordului privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. Rusia, supărată că anumite aspecte a acordului privind cerealele nu au fost puse în aplicare, a ameninţat că nu va permite o nouă prelungire a acestei înţelegeri dincolo de 17 iulie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.