Irakul, una dintre ţările cu cele mai multe condamnări la moarte din lume, a executat luni 21 de bărbaţi irakieni condamnaţi cuprivire la ”terorism”, potrivit unor surse medicale şi din cadrul poliţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei 21 de bărbaţi, condamnaţi toţi cu privire la fapte de ”terorism” recente sau comise în urmă cu mai mulţi ani, au fost spânzuraţi în Închisoarea Hout - unicul culoar al morţii în Irak, în provincia Zi Qar (sud).

Tribunalele irakiene au pronunţat sute de execuţii capitale după ce Bagdadul a anunţat, la sfârşitul lui 2017, ”victoria” împotriva grupării Statul Islamic (SI), într-o ţară zguduită de 20 de ani de atentate şi insurecţie sunnită radicală.

Preşedintele irakian, kurdul Barham Saleh ratifică decretele cu privire la execuţii.

Barham Saleh a ratificat decretele cu privire la cele 21 de execuţii luni, au precizat surse din cadrul poliţiei.

Pedepse cu moartea, dar şi sute de condamnări pe viaţă au fost pronunţate atât împoriva unor irakieni, cât şi unor străini - bărbaţi şi femei -, în virtutea unui Cod Penal care prevede pedepse care pot merge până la execuţie împotriva oricui intră într-o ”grupare teroristă”, indiferent dacă acuzatul a luptat sau nu în cadrul acesteia.

Până în prezent, niciunul dintre străinii condamnaţi la spânzurare nu a fost executat. Însă 11 francezi şi un belgian se află pe culoarul morţii în Irak.

Bagdadul este arătat adesea cu degetul de către apărători ai drepturilor omului în problema pedepsei capitale.

În 2019, Irakul a executat 100 de condamnaţi la moarte - reprezentând aproape una din şapte execuţii în lume, potrivit Amnesty International.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.