Două persoane au fost ucise marţi în Polonia de o rachetă de fabricaţie rusească ce a căzut pe teritoriul acestei ţări membre NATO, a anunţat Guvernul de la Varşovia, care l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul rus şi a cerut o reuniune NATO pentru consultări, în baza Articolului 4 din Tratatul Alianţei Nord-Atlantice. Incidentul, fără precedent de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, a generat o situaţie de criză în capitala Poloniei şi discuţii intense atât în cadru intern, cât şi cu aliaţii, care s-au prelungit până noaptea târziu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE. Preşedintele Poloniei: Nu avem încă dovezi clare cu privire la cine a tras această rachetă

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a transmis că este posibil ca miercuri ambasadorul Poloniei la NATO să solicite activarea Articolul 4 din Tratatul NATO.

„Toţi liderii cu care am vorbit astăzi m-au asigurat de sprijinul aliaţilor, susţinând toate prevederile, inclusiv Articolul 5. Vom analiza împreună această chestiune”, a scris Duda pe Twitter.

„În acest moment nu avem dovezi clare cu privire la cine a tras această rachetă. Investigaţiile sunt în curs de desfăşurare. Cel mai probabil a fost o rachetă de fabricaţie rusească”, a punctat preşedintele.

„Volodimir Zelenski m-a asigurat că partea ucraineană este convinsă că a fost o rachetă rusească lansată de Rusia”, a mai spus preşedintele Duda. 

UPDATE. Premierul Poloniei: „Să nu ne lăsăm manipulaţi. Să fim ghidaţi de reţinere şi prudenţă”

Premierul  Mateusz Morawiecki a transmis că Polonia lucrează cu experţi internaţionali pentru a stabili tot ce s-a întâmplat la Przewodowo, iar spaţiul aerian al ţării este monitorizat cu atenţie sporită. 

„Fac apel la calm în jurul acestei tragedii. Să nu ne lăsăm manipulaţi. Trebuie să fim ghidaţi de reţinere şi prudenţă, trebuie să ne bazăm doar pe fapte, pe ceea ce ştim noi şi ceea ce ştiu aliaţii noştri”, a declarat premierul polonez într-o conferinţă de presă susţinută după miezul nopţii (ora locală).

„Trebuie să fim pregătiţi pentru orice fel de ştiri false, pentru atacuri în domeniul informaţional. Să ţinem cont de faptul că haosul, aceasta este arma pe care o foloseşte Rusia” a avertizat Morawiecki.

De asemenea, el a făcut apel la opoziţie să dea dovadă de unitate.

Premierul a adăugat că preşedintele Consiliului Uniunii Europene, preşedintele Franţei şi liderii altor ţări UE l-au asigurat de sprijinul lor deplin pentru Polonia.

UPDATE. Ambasadorul Federaţiei Ruse, convocat pentru explicaţii. Kremlinul spune că nu are informaţii despre explozia din Polonia

Ministerul polonez de Externe a anunţat că „o rachetă de fabricaţie rusească” a ucis două persoane, marţi după-amiază, în satul Przewodów din estul ţării, aproape de graniţa cu Ucraina, şi ca urmare, ambasadorul rus la Varşovia a fost convocat pentru a da explicaţii, relatează „The Guardian”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are informaţii despre o explozie în Polonia. „Din păcate, nu am nicio informaţie în acest sens”, a declarat Peskov ca răspuns la o întrebare adresată de CNN.

Imediat după incident, Ministerul rus al Apărării declarase că nu au fost „efectuate lovituri asupra unor ţinte în apropierea frontierei de stat ucraineano-poloneze”, deşi ucrainenii relataseră despre lovituri în regiunea Liov, care se află în vecinătatea Poloniei.

UPDATE. Guvernul polonez a fost convocat într-o şedinţă după reuniunea Comitetului pentru Securitate Naţională. Premierul Mateusz Morawiecki este aşteptat să facă declaraţii.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

UPDATE. Reuniune NATO, miercuri, la nivel de ambasadori, în baza Articolului 4

Ambasadorii NATO se vor întâlni miercuri la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei, au declarat pentru Reuters doi diplomaţi europeni. 

Potrivit Articolului 4 din Tratatul fondator al Alianţei, membrii pot cere să fie discutată orice problemă care stârneşte îngrijorare, în special legată de securitatea unei ţări membre.

Unul dintre diplomaţi a declarat că NATO va acţiona cu prudenţă şi că are nevoie de timp pentru a verifica cum anume s-a întâmplat incidentul.

Potrivit CNN, reuniunea de miercuri va fi prezidată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

CITEȘTE ȘI Articolul 4 din Tratatul NATO acoperă scenariul în care un stat membru se simte ameninţat de o altă ţară sau de o organizaţie teroristă / Nu înseamnă că vor exista presiuni directe pentru a acţiona / Articolul, invocat de mai multe ori de-a lungul anilor

UPDATE. Procurorul general al Poloniei anunţă o anchetă

„L-am însărcinat pe procurorul naţional să supravegheze personal ancheta privind explozia rachetei şi moartea a doi cetăţeni polonezi. O echipă de procurori împreună cu serviciile lor şi experţi lucrează la faţa locului de câteva ore”, a anunţat procurorul general al Poloniei, Zbigniew Ziobro.

O echipă de experţi militari deja a ajuns la locul incidentului.

 

UPDATE. Jurnalistul şi reporterul de război Mateusz Lachowski din Polonia susţine că a vorbit cu un expert care a apreciat că fragmentele rachetei căzute la Przewodowo „arată ca rămăşiţe ale unei rachete KH-101".

Astfel de rachete de croazieră au fost folosite de ruşi marţi pentru a trage asupra unor ţinte din Ucraina.

UPDATE Traficul a fost oprit la toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina. Nimeni nu poate intra sau ieşi din Polonia, a declarat pentru „Gazeta Wyborcza” Piotr Zakielarz, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Frontieră din Bieszczady. 

UPDATE. Preşedintele american Joe Biden a vorbit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE Preşedintele Poloniei a vorbit la telefon cu Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean a scris pe Twitter după aceea: „Am făcut schimb de informaţii disponibile şi clarificăm toate faptele... toată Europa şi lumea trebuie să fie pe deplin protejate de Rusia teroristă”.

CITEȘTE ȘI UPDATE: Volodimir Zelenski, reacţie la incidentul din Polonia: „Teroarea nu se limitează la graniţele noastre naţionale. Ea s-a răspândit deja şi pe teritoriul Republicii Moldova”

UPDATE Joe Biden a vorbit la telefon cu preşedintele Poloniei

Preşedintele american Joe Biden a fost informat despre incidentele din Polonia şi a vorbit la telefon cu preşedintele polonez Andrzej Duda.

La rândul său, consilierul pe probleme de securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a discutat cu omologul său polonez, şeful Biroului de Securitate Naţională din Polonia, Jacek Siewiera.

Preşedintele Joe Biden şi membri ai echipei sale de securitate naţională se află în Bali pentru summitul G20.

În convorbirea pe care a avut-o cu Varşovia, preşedintele Biden l-a asigurat pe liderului polonez Andrzej Duda de „sprijinul deplin al SUA pentru asistenţă în cadrul anchetei poloneze”, relatează Reuters.

La rândul său, Duda i-a prezentat lui Biden cele mai noi date din anchetă, iar Biden a spus că angajamentul SUA faţă de NATO rămâne „de fier”.

CITEȘTE ȘI Macron a cerut consultări la summit-ul G20, după incidentul din Polonia

UPDATE. Guvernul polonez creşte nivelul de alertă al armatei şi ia în considerare declanşarea Articolului 4 din Tratatul NATO

Guvernul polonez a decis, marţi, după o reuniune a Comitetului pentru Securitate Naţională, să ridice nivelul de alertă al armatei ca răspuns la explozia ce a avut loc într-un sat din apropierea graniţei cu Ucraina, incident în urma căruia au murit două persoane.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a confirmat că există două victime şi a spus că guvernul de la Varşovia ia în considerare să ceară declanşarea Articolul 4 din Tratatul NATO, care ar însemna că va fi convocată o reuniune a membrilor NATO întrucât „integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea” acestora a fost ameninţată.

CITEȘTE ȘI Articolul 4 din Tratatul NATO acoperă scenariul în care un stat membru se simte ameninţat de o altă ţară sau de o organizaţie teroristă / Nu înseamnă că vor exista presiuni directe pentru a acţiona / Articolul, invocat de mai multe ori de-a lungul anilor

UPDATE: NATO analizează situaţia şi se coordonează cu Varşovia

NATO spune că analizează relatările potrivit cărora rachete sau fragmente de rachete au aterizat în Polonia, ţară membră a organizaţiei, şi spune că se coordonează îndeaproape cu autorităţile poloneze.

„Analizăm aceste informaţii şi ne coordonăm îndeaproape cu aliatul nostru Polonia”, a declarat un oficial NATO pentru CNN.

CITEȘTE ȘI "Este important ca toate faptele să fie stabilite", spune şeful NATO după explozia din Polonia. El a vorbit cu preşedintele Poloniei

Există temerea că rachete ruseşti rătăcite au ajuns marţi în spaţiul Poloniei şi au provocat o explozie în urma căreia au murit doi oameni. Ar fi pentru prima dată când teritoriul unei ţări NATO este lovit, de la începutul războiului rus din Ucraina, iar incidentul, pe care Kremlinul îl neagă, intervine la sfârşitul unei zile în care Moscova a declanşat un atac intens asupra Ucrainei, în care a lansat peste 100 de rachete, şi care a lăsat 7 milioane de locuinţe fără energie electrică. Atacul a fost atât de grav, încât a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică şi în Republica Moldova.

UPDATE. Casa Albă nu poate confirma informaţiile

Casa Albă nu poate confirma informaţiile care vin dinspre Polonia, dar colaborează cu guvernul polonez pentru a strânge mai multe date, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, Adrienne Watson, relatează Reuters.

CITEȘTE ȘI Departamentul de Stat: Informaţiile care vin din Polonia sunt "incredibil de îngrijorătoare"

UPDATE: Reacţia Moscovei: O „provocare”

Ministerul rus al Apărării a reacţionat la informaţiile despre rachetele ruseşti căzute în Polonia şi a spus că sunt o „provocare” destinată „escaladării situaţiei”.

CITEȘTE ȘI Ministerul rus al Apărării, despre rachetele care ar fi căzut în Polonia: „O provocare deliberată pentru a escalada situaţia”

UPDATE: Ar putea fi vorba despre rămăşite ale unei rachete ruseşti interceptate de apărarea antiaeriană ucraineană

Mariusz Gierszewski, reporterul postului polonez de radio ZET, care a scris iniţial că rachete ruseşti rătăcite au lovit Polonia, a postat pe Twitter o actualizare potrivit căreia este vorba probabil de rămăşiţe ale unei rachete doborâte.

„Sursele mele din cadrul serviciilor spun că ceea ce a căzut la Przewowo sunt cel mai probabil rămăşiţele unei rachete doborâte de către Forţele Armate ale Ucrainei”, a scris Gierszewski pe Twitter.

UPDATE: Viktor Orban a convocat Consiliul de Apărare a ţării

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a convocat Consiliul de Apărare a ţării, anunţă purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Ca răspuns la oprirea livrărilor de petrol prin conducta Drujba şi la racheta care a lovit teritoriul Poloniei, premierul Viktor Orban a convocat Consiliul de Apărare al Ungariei pentru ora 20.00” (21:00, ora României), a anunţat oficialul.

Potrivit agenţiei oficiale ruse TASS, Ucraina este cea care ar fi oprit tranzitul petrolului prin conducta Drujba. 

UPDATE: Estonia şi Letonia reacţionează

Ministerului de Externe din Estonia spune că are consultări pe această temă cu Polonia şi alţi aliaţi, veştile care vin din Polonia fiind „extrem de îngrijorătoare”.

„Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Suntem pe deplin solidari cu aliatul nostru apropiat Polonia”, afirmă MAE eston.

Şi ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a postat pe Twitter o reacţie:

„Condoleanţe fraţilor noştri polonez. Regimul rus criminal a lansat rachete care nu vizează doar civili ucraineni, ci au aterizat şi pe teritoriul NATO, în Polonia. Letonia este pe deplin alături de prietenii polonezi şi condamnă această crimă”, a scris oficialul pe Twitter.

UPDATE: Pentagonul verifică informaţiile

Pentagonul verifică informaţiile referitoare la rachetele care ar fi căzut în Polonia. Suntem la curent cu informaţiile de presă care susţin că două rachete ruseşti au lovit o locaţie din Polonia, în apropierea graniţei cu Ucraina. Pot să vă spun că nu avem nicio informaţie în acest moment care să confirme aceste relatări şi că analizăm acest lucru în continuare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului la un briefing de presă.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Două persoane au fost ucise în Polonia aparent de rachete care au căzut pe teritoriul acestei ţări membre NATO, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane, anunţă ”The Guardian”.

Exploziile ar fi avut loc la graniţa Poloniei cu Ucraina, după ce Rusia a bombardat masiv, marţi, Ucraina, inclusiv la Liov, oraş aflat în apropierea frontierei cu Polonia.

Rachetele ar fi lovit o fermă, relatează şi CNN, care spune că nu este clar de unde au venit proiectilele.

Presa poloneză a prezentat o imagine a unui impact adânc în sol şi a unui vehicul agricol răsturnat la faţa locului, în apropiere de oraşul Przewodow. Potrivit Radio Zet, pompierii ar fi confirmat că au fost două explozii în regiunea Przewodow. Potrivit aceleiaşi surse, două avioane militare ar fi decolat apoi de pe aeroportul Tomaszów Lubelski, dar Radio Zet precizează că acestea sunt informaţii neoficiale

Premierul polonez a convocat o reuniune urgentă a Comitetului pentru Securitate Naţională şi Apărare, dar nu au fost furnizate motivele pentru care a fost convocat acest organism care ia decizii legate de securitatea naţională.

CITEȘTE ȘI Premierul polonez Mateusz Morawiecki convoacă o reuniune urgentă a Comitetului pentru Securitate Naţională

În acelaşi timp, guvernul polonez a cerut presei să nu publice informaţii neconfirmate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.