Poliţia germană a arestat însă două persoane în cadrul anchetei cu privire la asasinarea lui Walter Lübcke, un lider politic din cadrul CDU care s-a pronunţat în favoarea migranţilor, de către Stephan Ernst, un neonazist, a anunţat parchetul joi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Confirmăm că au avut loc două arestări”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al parchetului federal.

Este vorba, potrivit unui comunicat, despre vânzătorul armei crimei, Elmar J., în vârstă de 64 de ani, şi despre un intermediar, Markus H., în vârstă de 43 de ani, amândoi germani.

Tranzacţia ar fi avut loc în 2016.

Parchetul federal ”cere plasarea lor în detenţie provizorie cu privire la complicitate la crimă”.

Presupusul asasin, Stephan Ernst a recunoscut în faţa poliţiştilor asasinatul, au anunţat autorităţile germane miercuri.

Cotidianul Süddeutsche Zeitung şi televiziunile publice NDR şi SWR dezvăluie că Stephan Ernst le-a spus anchetatorilor, în mărturisirile sale, despre ascunzătoarea sa de arme, în care se afla o puşcă cu pompă şi un pistol mitralieră de tip Uzi.

Potrivit acestor publicaţii, care citează surse apropiate anchetei, el a dezvăluit numele furnizorului armei crimei şi unui intermediar.

Cei doi bărbaţi au fost arestaţi şi sunt anchetaţi în vederea stabilirii faptului dacă aveau cunoştinţă despre planurile criminale ale lui Stephan Ernst.

Presupusul criminal a ”declarat că a acţionat singur”, potrivit ministrului german de Interne Horst Seehofer, care a făcut declaraţii miercuri despre caz, în urma unei reuniuni cu uşile închise în Bundestag.

Süddeutsche Zeitung dezvăluie că intermediarul, Markus H., deţine acasă artefacte naziste.

Armele au fost confiscate de către poliţia ştiinţifică, iar aceasta urmează să ancheteze dacă au fost folosite în alte crime.

Walter Lübcke, un funcţionar de rang înalt, a fost găsit mort la 2 iunie, la vârsta de 65 de ani, pe terasa casei sale, la Wolfhagen, la periferia oraşului Kassel (vest).

Defunctul s-a remarcat în problema migraţiei şi a apărat decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide porţile ţării, în 2015, unor sute de mii de solicitanţi de azil.

În octombrie 2015, el i-a îndemnat pe germanii care nu-i împărtăşeşsc valorile să părăsească ţara, ceea ce i-a atras furia extremei drepte şi ameninţări cu moartea.

Anunţarea asasinării sale a fost salutată de către comentatori plini de ură pe reţele de socializare în Germania, însă a fost condamnată ferm de către partidele politice.

Mai mulţi primari care susţin migraţia au primit, după moartea lui Luebke ameninţări cu moartea.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.