Un laborator francez şi unul suedez care au analizat ”eşantioane prelevate” opozantului rus Aleksei Navalnîi, spitalizat la Berlin, au confirmat otrăvirea acestuia cu un agent neurotoxic de tip noviciok, a anunţat luni Guvernul german, care a cerut din nou ”clarificări” Rusiei cu privire la caz, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne reînnoim apelul adresat Rusiei de a prezenta clarificări cu privire la ceea ce s-a întâmplat”, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.

Otrăvirea lui Navalnîi constituie o ”gravă încălcare” a Convenţiei privind armamentul chimic, şi-a reiterat Berlnul acuzaţiile.

Lui Navalnîi i s-a făcut rău, la 20 august, la bordul unui avion cu care se întorcea din Siberia la Moscova, dintr-un turneu electoral, după ce a băut ceai pe un aeroport. El a fost spitalizat iniţial în Siberia şi a fost transferat în Germania la 22 august.

Berlinul a anunţat la 2 septembrie că teste realizate de către un laborator al armatei germane a prezentat ”probe fără echivoc” ale otrăvirii cu un inhibitor al colinesterazei, din care face parte noviciok.

Examene efectuate de către laboratoarele francez şi suedez au confirmat aceste rezultate iniţiale, a anunţat luni Steffen Seibert.

”Ne reiterăm apelul ca Rusia să prezinte explicaţii cu privire la aceste evenimente. Ne aflăm în contactstrâns cu partenerii noştri europeni în vederea luării unor noi măsuri”, a anunţat el în comunicat.

Moscova a angajat pentru moment doar verificări preliminare cu privire la acest caz, fărăsă deschidă vreo anchetă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.