Un incendiu a devastat două imobile dezafectate, pline de azbest, la Rouen, în Seine-Maritime, care s-au surpat, au anunţat pompierii şi primăria, fără să provoace victime, însă populaţia este îngrijorată din cauza toxicităţii unor coloane importante de fum de deasupra oraşului, marcat de un incendiu la Lubrizol în 2019, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Incendiul ”a izbucnit într-un imobil dezafectat de opt etaje (...), (sâmbătă) către ora (locală) 18.00 (19.00, ora României)” şi ”s-a extins (sâmbătă) seara la o a doua clădire dezafectată. Cele două imobile s-au surpat”, a anunţat într-un comunicat difuzat în noaptea de sâmbătă spre duminică Primăria Rouen.

”Incendiul pare controlat, iar riscul extinderii îndepărtat”, însă ”faza stingerii finale a focului este în curs”, anunţă primăria,

Incendiul - a cărui origine este necunoscută - nu s-a soldat cu victime, precizează aceeaşi sursă.

Aproximativ 130 de pompieri au fost mobilizaţi să lupte împotriva flăcărilor.

AZBEST

Aceste imobile din sticlă şi oţel - care datau din anii '70 şi erau goale din 2018 - conţin azbest.

”În privinţa toxicităţii fumului, măsuri s-au luat de către Serviciul Departamental de Incendiu şi Salvare (SDIS) de-a lungul întregii operaţiuni”, anunţă primăria.

”Niciun prag de periculozitate nu a fost relevat”, dă ea asigurări.

Analize complementare cu privire la azbest urmează să fie efectuate ”încă de duminică”, a anunţat primăria.

”Prelevări şi analize ale căderii de funingine urmează să fie realizate, dar şi măsuri la sol de controlul aerului”, se arată în comunicat.

Rezultatele urmează să fie cunoscute în termen 48-72 de ore.

Primăria le cere locuitorilor ”să nu adune eventuale căderi (de funingine şi fragmente), în aşteptarea reultatelor analizelor”.

Grădiniţe şi şcoli elementare situate în apropierea indendiului urmează să rămână închise ”ca măsură de precauţie”, precizează primăria, care urma să reunească duminică o celulă de criză.

Pe reţele de socializare, navigatori pe Internet îşi exprimă îngrijorarea cu privire la eventuale consecinţe sanitare ale acestor fumuri, în contextul în care Rouenul a fost marcat de incendiul sin septembrie 2019 într-o instalaţie de lubrifianţi de automobil Lubrizol, clasată Seveso de nivel înalt. Acest incendiu nu s-a soldat cu victime, dar a provocat o coloană uriaşă de fum negru rezultată în urma arderii a aproape 10.000 de tone de produse chimice.

În ianuarie 2023, alt incendiu a avut loc într-o instalaţie a întreprinderii Bolloré Logistics, la Grand-Couronne, în Seine-Maritime, tot fără să facă victime. Incendiul a devastat un depozit în care erau depozitate 12.000 de baterii de automobil cu litiu, într-o instalaţăie indutrială care nu este clasată Seveso.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.