Două femei şi-au riscat viaţa pentru a putea arăta lumii întregi cum se desfăşoară viaţa în interiorul teritoriilor controlate de Statul Islamic. Cele două femei curajoase şi-au ascuns o cameră video pe sub straiele tradiţionale islamice şi au ieşit să filmeze în zona de nord a capitalei Raqqa. Acestea au vrut să arate lumii existenţa reală a oamenilor de acolo, după regulile impuse de jihadiştii Statului Islamic

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Femeile au povestit că au fost martore, în mai multe rânduri, la scene cu luptătorii ISIS care după ce şi-au împuşcat victimele, le-au decapitat, le-au înfipt craniul într-un băţ pe care l-au aruncat în mijlocul unei intersecţii, unde le era ordonat şoferilor care traversau zona să treacă cu maşina peste craniu până când nu mai rămânea nimic din el.

Acoperite din cap până în picioare, purtând vălul islamic pe chip, cele două femei merg prin Raqqa, fac cumpărături de la magazinele de acolo, ilustrând viaţa în capitala ISIS, un oraş deşertic, pustiit de război, unde patrulează pe străzi oameni înarmaţi.

Una dintre femei, Oum Mohammad, a povestit că  a asistat înmărmurită şi la decapitarea unui adolescent, însă recunoaşte că nu a putut privi în momentul în care tânărul era decapitat. Pentru a ilustra mai bine cât de departe au mers cei din ISIS în implementarea doctrinei lor, femeia a filmat un moment în care se duce la un vânzător de produse cosmetice să achiziţioneze o vopsea de păr. Acolo, chipurile feminine de pe ambalajul vopselelor de păr erau acoperite cu marker-ul. ”Fiecărei femei îi face plăcere să-şi arate chipul. Noi ne-am pierdut acest drept”, adaugă Oum.

”Cu toţii au părăsit regiunea”, spun cele două femei, ”din cauză că bombardamentele aviatice s-au intensificat asupra localităţii Raqqa”.

”Mai mulţi luptători ISIS au stabilit puncte de control de unde confiscă actele de identitate ale sirienilor verificaţi, acte ce ulterior sunt folosite de aceştia pentru a traversa zona spre Turcia”, spune una dintre femei.

La cinci ani distanţă de la începutul războiului civil din Siria, Raqqa, aşa-zisa capitală a auto-proclamatului califat ISIS, este o zonă complet schimbată. Războiul a provocat pierderea a mai mult de 250 000 de vieţi, şi răspândirea în lume a peste 10 milioane de locuitori ai Siriei, arată cifrele ONU. ISIS a pus stăpânire pe oraşul Raqqa în 2013.

Raqqa, cândva una dintre cele mai liberale localităţi din zonă a ajuns un oraş autocrat, unde legile islamice sunt reglementate cu stricteţe, homosexualii sunt ucişi iar femeile nu au dreptul să-şi expună chipul public.

Mai mult, Biserica Catolică a Armenilor din oraş este folosită de noile autorităţi pe post de secţie de poliţie.

Materialul filmat de cele două femei a apărut pe Expressen TV, post corespondent CNN-ului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.