O coinculpată alături de fostul preşedinte american Donald Trump cu privire la presupuse încercări ilegale de răsturnare a rezultatului alegerilor din 2020 în Georgia, avocata conservatoare Sidney Powell, a încheiat un acord cu acuzarea prin care a pledat vinovată, în schimbul unei pedepse de şase ani de închisoare - cu suspendare - şi unei amende, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sidney Powell, în vârstă de 68 de ani, vizată de şapte capete de acuzare, a pledat miercuri vinovată de şase delicte de complot în vederea unui amestec în îndeplinirea sarcinilor electorale, într-o audiere la Atlanta, în statul Georgia.

Ea a fost condamnată la şase ani de închisoare - cu suspendare -, la plata unei amenzi în valoare de 6.000 de dolari şi la plata unei despăgubiri statului Georgia în valoare de 2.700 de dolari.

Ea a scris o scrisoare prin care le cere scuze alegătorilor din Georgia.

Cei 19 inculpaţi citaţi în actul acuzării, prezentat la 14 august în tribunalul comitatului Fultorn, în virtutea unei legi din Georgia cu privire la infracţionalitatea organizată, au pledat cu toţii, iniţial, nevinovat.

Scott Hall a fost primul dintre ei care a încheiat un acord cu acuzarea, prin care a pledat, la 29 septembrie, vinovat de cinci delicte de complot în vederea unui amestec în îndeplinirea sarcinilor electorale.

AMESTEC ÎNTR-UN CENTRU ELECTORAL

Sidney Powell s-a angajat să depună mărturie în viitoare procese ale altor inculpaţi, a căror dată nu a fost stabilită, cu excepţia celui al altui avocat, Kenneth Chesebro, care urmează să înceapă la 23 octombrie cu selectarea unui juriu.

Potrivit rechizitoriului, Sidney Powell, un fost procuror federal, a fost implicată în principal într-un amestec într-un centru electoral din Georgia prin copierea ilegală a unor date informatice.

În act este menţionată şi participarea sa la o reuniune la Casa Albă, la 18 decembrie 2020, în prezenţa lui Donald Trump şi a avocatului său personal, Rudy Giuliani, de asemenea inculpat în Georgia.

La această reuniune cu privire la strategii în vederea influenţării rezultatului alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie 2020, în care democratul Joe Biden a obţinut o victorie, ”inclusiv confiscarea de material electoral”, Powell a fost însărcinată ”să ancheteze cu privire la acuzaţii de vot fraudulos în Georgia şi în alte părţi”, se arată în document.

COMPLOTISM

Invers faţă de procedura complexă din Georgia, dosarul instruit la nivel federal de către procurorul special Jack Smith cu privire la presupuse încercări ilegale de a obţine inversarea rezultatelor votului în urma căruia Joe Biden a obţinut o victorie vizează doar un singur inculpat - Donald Trump.

Însă rechizitoriul procurorului special menţionează ”şase conjuraţi” care nu sunt identificaţi nominal, dar care sunt uşor de recunoscut prin enunţatrea faptelor, între care se află şi Sidney Powell - ”conjratul numărul 3” -, care susţine teze calificate în privat de către Donald Trump drept ”nebune” şi care şi-a răspândit, în pofida acestui lucru, ”dezinformarea”.

Acuzată de complotism după ce a incriminat sisteme electronice cu legături cu Venezuela şi Cuba, ea a intentat în zadar o procedură împotriva guvernatorului Georgiei cu privire la ”fraudă electorală masivă”.

Donald Trump, favoritul republicanilor în alegerile primare, denunţă problemele cu justiţia pe care le are drept tot atâtea ”amestecuri electorale”, la instigarea administraţiei lui Joe Biden, cu scopul de a-l scoate din cursa la Casa Albă în 2024.

Procesul în care urmează să fie judecat de un tribunal federal, la Washington, urmează să înceapă la 4 martie 2024 şi ar putea dura aproximativ patru săptămâni, potrivit lui Jack Smith. 

În Georgia, acuzarea mizează pe un proces de patru luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.