Un tribunal militar rus a refuzat luni să îl elibereze pe Ivan Popov, fostul comandant al Armatei a 58-a din Rusia, arestat sub suspiciunea de fraudă, respingând o cerere de plasare a acestuia în arest la domiciliu, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma revoltei din iunie 2023 a mercenarilor Wagner împotriva instituţiei de apărare a Rusiei, Popov susţine că a fost demis după ce a informat comandamentul superior despre situaţia dezastruoasă de pe frontul din Ucraina. Popov, al cărui indicativ militar era "Spartacus" şi care era popular în rândul trupelor, a declarat la acea vreme că soldaţii ruşi au fost înjunghiaţi pe la spate din cauza eşecurilor comandanţilor lor superiori.

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a declarat însă că Popov este suspectat de implicare în furtul unor produse metalice, în valoare de peste 130 de milioane de ruble (1,44 milioane de dolari) care erau destinate pentru construcţia de fortificaţii de-a lungul liniei de front ucrainene.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Popov a fost aclamat de bloggerii militari ruşi, care au respins acuzaţiile împotriva sa şi l-au prezentat pe Popov drept un patriot care a fost pedepsit pentru că a spus puterii adevărul.

O înregistrare video publicată de agenţia de ştiri SHOT îl arată pe Popov zâmbind în instanţă, luni, după ce solicitatrea de transfer în arest la domiciliu a fost refuzată de instanţă.

FSB "înfige dinţii" în Ministerul Apărării, după demiterea lui Şoigu 

În săptămânile care au trecut de când Vladimir Putin l-a demis pe veteranul ministru al apărării, Serghei Şoigu, serviciul de securitate FSB al Rusiei a urmărit o serie de cazuri de corupţie la nivel înalt împotriva unui ministru adjunct şi a unor şefi de departamente, în ceea ce multe persoane din interior numesc acum o epurare în cadrul Ministerului Apărării.

Andrei Belousov, economistul tehnocrat numit pentru a-l înlocui pe Şoigu, are mandatul de a reduce corupţia din Ministerul Apărării şi de a raţionaliza producţia militară pentru un război de lungă durată împotriva Ucrainei, care ar putea fi decis în mare măsură de producţia industrială.

Dar foşti oficiali din domeniul apărării şi de la Kremlin, foşti ofiţeri şi observatori străini au declarat că probabil ieşirea lui Şoigu din scenă şi pierderea protecţiei sale a fost cea care a permis FSB să doboare oficiali puternici într-o luptă pentru putere care ar putea avea efecte în lanţ asupra modului în care Rusia luptă în războiul din Ucraina.

"FSB şi-a înfipt în sfârşit dinţii în Ministerul Apărării şi în Statul Major General", a declarat căpitanul John Foreman, fost ataşat militar britanic la Moscova, care a declarat că el crede că arestările ar putea continua după ce "răbdarea lui Putin a cedat în cele din urmă".

"Şoigu şi Gherasimov (Valeri Gherasimov, şeful Statului Major - n.r.) au oferit un tampon, dar acum Putin a decis că trebuie să facă ceva", a comentat el. "Şoigu a ţinut FSB-ul în mare parte departe de minister pe tot parcursul mandatului său, au fost foarte puţine arestări. Odată ce FSB-ul îşi înfige dinţii în tine, nimeni nu ştie cât de departe va merge", a continuat Foreman.

De altfel, tot luni, din documente judiciare prezentate la tribunalul din Moscova, care examinează un recurs la arestarea fostului şef al companiei Olimpsitistroi, Aleksandr Fomin, acuzat în cazul răsunător al ministrului adjunct al apărării, Timur Ivanov, arată că acesta a fost implicat în construcţia de fortificaţii defensive pentru nevoile Ministerului Apărării, relatează TASS.

"Cerem instanţei să anexeze documente despre premiile de stat acordate lui Fomin, documente care confirmă construirea de facilităţi medicale în timpul pandemiei şi faptul că a participat gratuit la organizarea construcţiei unei linii de fortificaţii defensive pentru nevoile operaţiunii militare speciale" din Ucraina, a declarat avocatul Nikolai Iaşin. Fomin însuşi susţine că este un veteran al operaţiunilor de luptă.

La 24 aprilie, tribunalul Basmanni din Moscova l-a arestat pe Timur Ivanov sub acuzaţia de luare de mită la scară deosebit de mare. În afară de Fomin, şi omul de afaceri Serghei Borodin a fost arestat în acelaşi caz.

Potrivit anchetei, Fomin, aflându-se într-o relaţie fiduciară cu Ivanov, i-a prestat acestuia servicii de natură patrimonială sub forma scutirii de obligaţia de a-i plăti pentru bunuri, lucrări şi servicii legate de repararea sau reconstrucţia clădirilor. În plus, Fomin şi alte persoane, acţionând în cadrul unui grup organizat, au facilitat primirea de către Ivanov a unei mite la scară deosebit de mare sub forma furnizării ilegale de servicii de natură patrimonială, scrie TASS.

Anterior, potrivit TASS, s-a auzit că Fomin ar fi depus mărturie împotriva lui Ivanov.

Ivanov a ocupat funcţia de ministru adjunct al apărării din mai 2016. În prezent, el este suspendat din funcţie. În temeiul articolului imputat, el riscă până la 15 ani de închisoare. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.