Fostul preşedinte american Donald Trump a denunţat joi un „fiasco” al anchetei parlamentare privind atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, care l-a citat şi îl va interoga cu privire la rolul său în evenimente, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fără a spune dacă intenţionează să respecte citaţia, Trump s-a întrebat de ce aleşii nu l-au convocat "cu luni în urmă". "De ce au aşteptat până la sfârşit, până în ultimele momente ale ultimei lor întâlniri? Pentru că această comisie este un fiasco total care a servit doar pentru a ne diviza şi mai mult ţara", a scris el pe reţeaua sa de socializare Truth Social.

Comisia parlamentară care investighează rolul lui Donald Trump în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului a votat în unanimitate joi, să-l citeze pe fostul preşedinte să se prezinte în faţa membrilor săi, deoarece „este obligat să răspundă pentru acţiunile sale”, potrivit preşedintelui comisiei. 

Donald Trump "este persoana aflată în centrul poveştii a ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie. Aşa că vrem să îl ascultăm", a declarat Bennie Thompson, în timpul audierii publice."Trebuie să dea socoteală. Este obligat să răspundă pentru acţiunile sale", a adăugat el. De asemenea, comisia trebuie "să facă tot posibilul pentru a spune cea mai completă poveste cu putinţă şi pentru a oferi recomandări cu scopul de a garanta faptul că nu se va întâmpla din nou nimic asemănător", a continuat el.

Misiunea comisiei, formată din şapte democraţi şi doi republicani, este de a face lumină asupra comportamentului preşedintelui înainte, în timpul şi după atacul de la Capitol Hill, care a şocat lumea. În acea zi, 6 ianuarie 2021, susţinătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Congresul pentru a încerca să-i împiedice pe aleşi să certifice victoria rivalului său democrat, Joe Biden. Miliardarul continuă să susţină împotriva oricăror dovezi că i-a fost "furată" victoria. 

DDocumentele confirmă dovezile prezentate la audierile anterioare, conform cărora Donald Trump a inflamat mulţimea susţinătorilor săi, în pofida faptului că a fost informat despre potenţialul de violenţă, a spus parlamentarul Adam Schiff. De la înfiinţarea sa, comisia a chestionat peste o mie de martori, inclusiv doi copii ai lui Donald Trump, şi a analizat zeci de mii de documente. 

Raportul urmează să fie făcut public până la sfârşitul anului, dar probabil nu înainte de alegerile parlamentare din 8 noiembrie, care vor determina ce partid va controla Congresul pentru restul mandatului preşedintelui Biden. Membrii comisiei au sugerat în mod deschis ca secretarul de Justiţie Merrick Garland să-l acuze pe Donald Trump în legătură cu atacul asupra Capitoliului. Comisia însăşi nu a spus oficial dacă va recomanda trimiteri în instanţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.