Preşedintele american Donald Trump şi-a întrebat în mai multe rânduri consilierii dacă este posibil ca Statele Unite să cumpere Groenlanda de la guvernul danez, iar biroul consilierului de la Casa Albă a analizat această posibilitate, au declarat joi două surse pentru CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Groenlanda îi transmite lui Trump că este pregătită de afaceri, dar nu e de vânzare

Publicaţia Wall Street Journal (WSJ) este prima care a scris despre interesul lui Trump pentru achiziţia Groenlandei. Potrivit WSJ, persoane apropiate situaţiei au spus că preşedintele a ridicat această problemă în timpul unor întâlniri şi al unor cine, întrebându-şi consilierii şi ascultând cu atenţie despre posibilitatea şi avantajele de a deţine Groenlanda. Trump a cerut principalului consilier de la Casa Albă să analizeze situaţia, au spus două persoane.

Două dintre persoane au declarat pentru WSJ că opiniile consilierilor au fost împărţite, unii considerând că este o strategie economică solidă, iar alţii respingând ideea ca fiind o fantezie trecătoare.

CNN a contactat Casa Albă şi Departamentul de Stat pentru comentarii.

În Groenlanda, un teritoriu autonom danez, se află Baza Aeriană Thule, baza americană cea mai nordică, situată la circa 770 de mile deasupra Cercului Polar, care a fost construită în 1951. Radarul şi echipamentul de ascultare includ un sistem de avertizare timpurie pentru rachete balistice, care poate avertiza despre venirea unor rachete balistice intercontinentale şi care poate recepţiona informaţii de la mii de mile în interiorul teritoriului rus.

Consilierii şi-au exprimat atât aşteptările cât şi rezervele faţă de interesul încă neclar al preşedintelui în această problemă şi au întrebat despre potenţialul militar şi cel în domeniul cercetărilor avut de insulă. Ei s-au referit la cei din afara administraţiei care ar dori achiziţia Groenlandei ca o eventuală moştenire lăsată de Trump, similară cu cea a lui Dwight Eisenhower în cazul Alaskăi.

Potrivit WSJ, o persoană a povestit despre o cină care a avut loc primăvara trecută, la care Trump a spus colaboratorilor săi că a fost sfătuit să se gândească la cumpărarea Groenlandei pentru că Danemarca are dificultăţi financiare din cauza susţinerii teritoriului.

"Ce credeţi despre asta. Credeţi că ar funcţiona?”, a întrebat Trump.

Persoana a declarat publicaţiei că întrebarea lui Trump a sunat mai mult ca o glumă despre puterea sa, decât ca o întrebare serioasă. Persoana a considerat că preşedintele a fost interesat de Groenlanda datorită resurselor naturale ale acesteia.

Tentativa lui Trump nu este primul efort american de a cumpăra Groenlanda. Deşi preşedintele Harry Truman a respins întrebările despre urmărirea unui control în regiune, Statele Unite ar fi încercat să cumpere Groenlanda în 1946, iar în 1987 secretarul de Stat William Seward şi-a exprimat interesul de a cumpăra insula.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.