Donald Trump a anunţat luni o serie de măsuri menite să restricţioneze anumite cercetări virusologice pe care le consideră „periculoase” şi pe care le consideră responsabile de pandemia de Covid-19. Înconjurat de reprezentanţi ai mai multor agenţii de sănătate, preşedintele american a semnat un ordin executiv menit să „îmbunătăţească siguranţa şi securitatea cercetării biologice”, relatează AFP.
Printre măsurile anunţate se numără încetarea finanţării federale americane pentru anumite programe de cercetare situate în străinătate şi care implică aşa-numita cercetare „gain-of-function”. Aceste lucrări implică modificarea deliberată a agenţilor patogeni. În virusologie, de exemplu, este utilizată pentru a studia evoluţia viruşilor, făcându-i artificial mai virulenţi sau mai transmisibili, cu scopul de a preveni viitoarele pandemii şi de a dezvolta vaccinuri. Dar unii specialişti consideră că riscurile de accidente sunt prea mari raportat la beneficiile reduse.
Pentru administraţia Trump, aceste practici se află în spatele recentei pandemii mondiale care a ucis peste un milion de persoane în Statele Unite şi alte câteva milioane în întreaga lume. Ei susţin că virusul SARS-CoV-2 a fost creat ca urmare a cercetărilor finanţate, printre altele, de Statele Unite şi efectuate de Institutul chinez de virusologie din Wuhan, locul de naştere al pandemiei.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
„Acest coşmar este probabil rezultatul manipulării Mamei Natură într-un laborator de către câţiva oameni de ştiinţă cu ajutorul tehnologiei exportate din Statele Unite”, a declarat luni Marty Makary, noul şef al Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA).
Descrisă cândva drept teorie a conspiraţiei, teoria scurgerii virusului din laborator a câştigat recent în popularitate în Statele Unite şi este acum susţinută de autorităţile americane cu diferite grade de certitudine. Cu toate acestea, ea este încă larg dezbătută de oamenii de ştiinţă. La fel ca şi întrebarea dacă lucrările finanţate din fonduri americane la Wuhan ar trebui sau nu să fie clasificate drept „cercetări cu câştig de funcţionalitate”.
Măsurile anunţate luni desemnează China drept ţara în care astfel de cercetări nu mai pot fi finanţate.
„Nu există niciun laborator care să fie la adăpost de scurgeri - şi acest lucru va împiedica scurgerile accidentale să aibă loc în viitor şi să pună în pericol omenirea”, a insistat secretarul de stat pentru sănătate, Robert Kennedy Jr, pe X.
Decretul prevede, de asemenea, elaborarea unei strategii pentru „reglementarea, limitarea şi monitorizarea” acestui tip de cercetare în Statele Unite şi încetarea finanţării pentru alte tipuri de cercetare în ţările considerate ca neavând o supraveghere suficientă.
Decretul face parte din eforturile mai ample ale noii administraţii americane de a remodela politica americană în domeniul ştiinţei şi al sănătăţii, în special prin reduceri masive ale bugetelor de cercetare şi concedieri pe scară largă a oamenilor de ştiinţă din cadrul agenţiilor federale.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.