Preşedintele american Donald Trump nu a decis încă dacă va recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, a anunţat ginerele şi consilierul său special, Jared Kushner, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Încă studiază diverse aspecte, iar când va lua o decizie, el va fi cel care o va anunţa, nu eu", a declarat Kushner la conferinţa anuală referitoare la politica SUA în Orientul Mijlociu, organizată la Washington.

Un oficial american afirmase săptămâna trecută că Trump intenţionează să facă miercuri un anunţ în acest sens.

Comunitatea internaţională nu a recunoscut vreodată Ierusalimul drept capitală a Israelului şi nici anexarea părţii de est a oraşului, cucerită în 1967, motiv pentru care ambasadele străine se află la Tel Aviv.

La începutul lui iunie, Casa Albă a anunţat că Donald Trump, care s-a angajat în mai multe rânduri să mute cancelaria americană în Oraşul Sfânt, şi-a amânat decizia cu cel puţin şase luni.

Acest dosar i-a revenit ginerelui său Jared Kushner, însărcinat de preşedintele american să relanseze un proces de pace aflat în punct mort din primăvara lui 2014.

O lege a Congresului, adoptată în 1995, stipulează ca reprezentanţa diplomatică a Washingtonului în Israel să se afle la Ierusalim. Însă, de decenii, o clauză de derogare, semnată din şase în şase luni de toţi preşedinţii americani de atunci încoace, permite Executivului american să-i blocheze punerea în aplicare.

Orice încercare a SUA de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului va duce la violenţă şi extremism, a anunţat, sâmbătă, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit.

Israelul consideră Oraşul Sfânt capitala sa ”eternă şi reunificată”, iar palestinienii speră ca Ierusalimul de Est să fie capitala statului la care aspiră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.