Preşedintele american Donald Trump l-a concediat vineri pe inspectorul general al Departamentului de Stat Steve Linick, afirmând că nu mai are încredere în capacitatea acestuia, spre nemulţumirea democraţilor din Congres, care au deschis o investigaţie, acuzându-l pe preşedinte că escaladează un conflict cu orice supraveghere a administraţiei sale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare adresată preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, Trump a afirmat că nu mai are încredere în capacitatea profesională a inspectorului general Steve Linick. Scrisoarea nu a precizat motivul pentru cea mai recentă dintr-o serie de demiteri care au avut loc în ultimele săptămâni.

Comisia pentru Relaţii Externe din Camera Reprezentanţilor, condusă de democraţi, alături de colegi din Senat, au pus sub semnul întrebării momentul şi motivul ”acestei demiteri fără precedent”.

”Ne opunem cu fermitate concedierii motivate politic a inspectorilor generali şi a decapitării de către preşedinte acestor funcţii critice”, au scris preşedintele comisiei din Cameră, Eliot Engel, şi senatorul Bob Menendez, reprezentantul democrat în Comisia pentru Relaţii Externe din Senat, care este condusă de republicani.

Engel şi Menendez au cerut administraţiei Trump să predea toate documentele care au legătură cu acest caz până pe 22 mai.

Reprezentanţii Casei Albe şi ai Departamentului de Stat nu au putut fi contactaţi imediat pentru comentarii legate de investigaţie.

Linick, numit în funcţia de inspector general al Departamentului de Stat în 2013, în timpul administraţiei Obama, este al patrulea inspector general concediat de Trump de la începutul lunii aprilie, după achitarea sa, în februarie, în procesul de destituire din Senat.

Nansi Pelosi a descris demiterea lui Linick ca fiind o accelerare ”a unui model de răzbunare periculoasă”.

Departamentul de Stat a anunţat ulterior că Linick va fi înlocuit de Stephen Akard, director al Biroului pentru Misiuni Externe.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.