Donald Trump şi-a plasat oameni loiali la Pentagon, după ce l-a destituit pe secretarul Apărării Mark Esper, aparent cu scopul de a accelera retragerea americană din Afganistan, cu riscul de a se lovi dereticenţa militarilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu 69 de zile înainte de sfârşitul mandatului său, preşedintele american în exerciţiu - care refuză să-şi recunoască înfrângerea în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie - l-a înlocuit pe Mark Esper cu un fost locotenet din cadrul Forţelor speciale Christopher Miller, care prelua conducerea Centrului naţional de luptă împotriva terorismului în urmă cu doar trei luni.

Donald Trump şi-a numit, de asemenea, mai mulţi oameni - consideraţi extrem de loiali - în posturi civile importante la Pentagon, până la 20 ianuarie.

Directorul politic - numărul trei la Pentagon - a demisionat marţi şi a fost înlocuit imediat cu adjunctul său, Anthony Tata - un comentator la postul Fox News, cunoscut mai ales prin tweeturile sale islamofobe, care l-a catalogat pe Barack Obama drept un ”conducător terorist”, după care a retractat.

Un fost colonel din cadrul Forţelor terestre, Douglas Macgregor, a fost numit miercuri consilier principal la Departamentul Apărării.

Guvernul Trump nu a explicat care este obiectivul acestei remanieri, însă alt om loial miliardarului, senatorul libertarian Rand Paul, şi-a exprimat satisfacţia faţă de instalarea la Pentagon a lui Douglas Macgregor, un susţinător fervent a unei retrageri totale din Afganistan - indiferent de condiţiile de pe teren -, în favoarea căreia a militat neîncetat la Fox News.

”Sunt foarte fericit că Donald Trump i-a cerut prietenului meu, colonelul Doug Macgregor, să-l ajute la încheierea rapidă a Războiului din Afganistan”, a scris pe Twitter Rand Paul.

”Ideea acestei alegeri şi a altora este să aibă oamenii buni care să-l ajute, în sfârşit, să ne oprească războaiele fără sfârşit”, subliniază el.

Donald Trump a anunţat că vrea să reducă la 2.500 numărul militarilor americani în Afganistan, la începutul lui 2021, şi a evocat chiar o retragere totală până de Crăciun, însă militarii insistă ca orice retragere să fie legată de o scădere a nivelului violenţei pe teren.

Cu două săptămâni înainte de alegeri, consilierul în probleme de securitate naţiională al Casei Albe Robert O'Brien l-a pus la punct pe şeful Statului Major al Statelor Unite, generalul Mark Milley, care a catalogat drept o ”speculaţie” obiectivul în cifre al administraţiei Trump.

”Eu pot să vă garantez că este calendarul preşedintelui Statelor Unite. Acestea nu sunt speculaţii”, tuna Robert O'Brien.

Militarii - care nu critică în mod public poziţia Casei Albe - se opun, în privat, menţinerii sub 4.500 de militari în Afganistan, atât timp cât talibanii nu se distanţează în mod public de mişcarea jihadistă Al-Qaida, de care rămân foarte apropiaţi la aproape 20 de ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

Ei vor să lege procesul retragerii de nivelul violenţei pe teren şi subliniază că o retragere ordonată - transportarea miilor de militari odată cu echipamentul, armamentul greu şi vehiculele lor - nu poate să aibă loc înainte de 20 ianuarie, doar dacă nu se lasă la faţa locului armament care poate ajunge la inamicii Statelor Unite.

Rand Paul avertizează că militarii nu vor încetini procesul retragerii.

”Le amintesc celor care spun că retragerea trupelor va provoca un «clash» cu generalii că există un singur comandant suprem şi acesta este Donald Trump”, a scris el pe Twitter.

”Adevărul este că data plecării noastre nu va schimba nimic. Se va prăbuşi totul”, declara Douglas Macgregor la începutul anului.

”Însă vestea bună este că, atunci când vom pleca, cel puţin nu vom mai subvenţiona corupţia şi nici prima ţară producătoare de heroină din lume”, sublinia el.

”Vreau ca trupele noastre să plece. De aia l-am votat (pe Donald Trump), iar el trebuie să o facă”, îndemna Douglas Macgregor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.