Congresul Naţional African (ANC), la putere în Africa de Sud, condamnă ”declaraţii denigratoare” şi ”insulte” atribuite preşedintelui american Donald Trump faţă de primul preşedinte de culoare sud-african, Nelson Mandela, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul avocat personal al lui Donald Trump Michael Cohen îl acuză pe preşedintele american, într-o carte de memorii de declaraţii rasiste vizând mai mulţi lideri de culoare, între care şi predecesorul său Barack Obama, dar şi simbolul luptei împotriva apartheidului.

Potrivit cotidianului The Washington Post (WP), Cohen îl citează pe Trump afrimând că Mandela ”nu este un lider adevărat” şi-l prezintă făcând elogiul regimului de apartheid.

”Toate popoarele îndrăgostite de libertate sunt copleşite de aceste insulte (...) din partea unei persoane care nu este, ea însăşi, un model de leadership competent”, a atacat într-un comunicat, marţi, ANC.

”Trump este un om al clivajului, misogin şi fără respect”, denunţă ANC, subliniind ”contrastul izbitor” între locatarul Casei Albe şi Mandela, care ”înţelegea valoarea prieteniilor internaţionale”.

Fundaţia Nelson Mandela apreciază, la rândul său, că ”liderii care se comportă ca Trump” nu se află în poziţia de face ”comentarii de autoritate” despre viaţa şi opera lui Mandela.

Contactată de AFP, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe l-a prezentat pe Cohen drept un ”criminal în dizgraţie” şi un ”avocat radiat” din barou.

”El şi-a pierdut orice credibilitate şi nu este surprinzător că asistăm la această tentativă de a profita de minciunile sale”, a declarat Kayleigh McEnany într-un e-mail transmis AFP.

Nelson Mandela a fost ales preşedinte în 1994 după aproape 30 de ani de închisoare din cauza luptei sale împotriva regimului rasist de apartheid.

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace s-a retras din viaţa politică cinci ani mai târziu. El a murit în 2013, la vârsta de 95 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.