Fostul preşedinte american Donald Trump denunţă violent, drept ”o hotărâre distrugătoare pentru ţară, respingerea de către o Curte federală de Apel a cererii sale de imunitate penală cu privire la fapte din timpul preşedinţiei sale. relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă nu este anulată, aşa cum ar trebui să fie, această hotărâre va aduce o atingere gravă nu doar preşedinţiei, ci şi vieţii, suflului şi succesului ţării noastre”, scrie el pe reţeaua sa de socializare Truth Social.

Donald Trump şi-a reiterat intenţia de face apel împotriva acestei hotărâri, care redeschide uşa procesului său federal în care este acuzat de tentativă de răsturnare ilegală a rezultatului alegerilor din 2020.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Cele trei judecătoare ale Curţii de Apel şi-au motivat hotărârea unanimă.

”În definitiv, poziţia fostului preşedinte Trump ar provoca prăbuşirea sistemului nostru de separaţie a puterilor şi l-ar face pe preşedinte de neatins de cele trei puteri” în stat, executivă, legislativă şi judiciară, subliniază ele.

”Noi nu putem accepta că funcţia prezidenţială îi plasează pe deţinătorii ei deasupra legii pentru totdeauna”, insistă ele.

Ele au confirmat astfel hotărârea în prima instanţă a pronunţată în decembrie de către judecătoarea procesului răsturnării rezultatului alegerilor Tanya Chutkan.

”Pentru nevoile acestui dosar penal, fostul preşedinte Trump a devenit cetăţeanul Trump, cu aceleaşi protecţii ca orice alt inculpat. Însă orice putere care ţine de puterea executivă care ar fi putut să-l protejeze pe când era în funcţie nu îl mai protejează de aceste urmăriri” penale, subliniază ele.

Această hotărâre devine executorie începând de la 12 februarie, mai puţin în cazul unui recurs la Curtea Supremă.

Toate actele de procedură în acest doar au fost suspendate din cauza acestui apel, ceea ce a determinat-o pe judecătoarea Tanya Chutkan să anunţe, la 2 februarie, amânarea la o dată neprecizată a procesului, prevăzut iniţial la 4 martie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.