Preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv care prevede ca protestatarii ce vandalizează monumente să fie încarceraţi, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oricine deteriorează o statuie publică trebuie să fie pus sub acuzare „în toată puterea legii”, se arată în document.

Ordinul lui Trump mai prevede reţinerea fondurilor federale în cazul jurisdicţiilor locale şi departamentelor de poliţie care nu reuşesc să oprească astfel de acte.

Un val de proteste faţă de brutalitatea forţelor de ordine a izbucnit după ce, pe 25 mai, afro-americanul George Floyd a fost ucis când se afla în custodia poliţiei din Minneapolis. În timpul manifestaţiilor anti-rasism, mai multe statui de pe teritoriul american au fost date jos şi vandalizate.

Preşedintele a emis ordinul vineri seară, la câteva ore după ce anunţase că anulează o călătorie planificată spre Bedminster (New Jersey), unde se află staţiunea lui de golf. El a scris pe Twitter că rămâne în Washington D.C. pentru a se asigura că legea şi ordinea sunt puse în aplicare.

„Mulţi dintre huligani, piromani şi extremişti de stânga care au realizat şi susţinut aceste acte s-au identificat explicit cu ideologiile, precum marxismul, care cer distrugerea sistemului de guvernământ al SUA”, se arată în măsura adoptată. În document protestatarii sunt acuzaţi şi de „o gravă necunoaştere a istoriei noastre”.

Bustul lui Ulysses S Grant din San Francisco, o statuie din Madison (Wisconsin) a unui imigrant aboliţionist care a luptat pentru Uniune şi un memorial din Boston care comemorează regimentul afro-american care a luptat în acelaşi conflict sunt enumerate ca fiind ţinte ale protestatarilor.

„Indivizii şi organizaţiile au dreptul să susţină paşnic înlăturarea sau construcţia oricărui monument. Dar niciun individ sau grup nu are dreptul să distrugă, desfigureze sau să înlăture un monument prin folosirea forţei”, se mai arată în document.

Legile în vigoare prevăd că un astfel de act împotriva proprietăţii statului poate fi pedepsit cu până la 10 ani de închisoare.

Vizaţi de noul ordin sunt şi cei care „distrug sau desfigurează proprietăţile religioase, inclusiv prin atacarea, înlăturarea sau desfigurarea reprezentărilor lui Iisus sau lucrări de artă religioasă”.

Recent, activistul Shaun King a îndemnat pe Twitter ca orice reprezentare a lui „Iisus alb şi a mamei lui europene” să fie înlăturată, pentru că „reprezintă o formă de supremaţie albă”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.