Donald Trump a strâns sâmbătă peste 50 de milioane de dolari la un eveniment gigantic de strângere de fonduri organizat în Florida, un nou episod crucial în războiul pentru donaţii mari care îl opune pe republican democratului Joe Biden în cursa pentru Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În viaţa electorală americană, banii sunt departe de a fi un tabu şi reprezintă un motiv de mândrie pentru tabăra care colectează cel mai mult. Este, de asemenea, un câştig vital: 2024 se anunţă a fi cel mai scump ciclu electoral din istoria ţării. Cei doi candidaţi sunt angajaţi de luni de zile în acest război al milioanelor, făcând în mod regulat declaraţii laudative despre starea finanţelor lor.

Această competiţie s-a accelerat la sfârşitul lunii martie, odată cu organizarea unei mari recepţii la New York, în timpul căreia preşedintele democrat Joe Biden a strâns 25 de milioane de dolari, "un record", potrivit echipei sale de campanie. Dar sâmbătă, campania rivalului său, Donald Trump, a anunţat o sumă de două ori mai mare: peste 50,5 milioane de dolari, strânşi în cadrul serii de donaţii organizate la Palm Beach, nu departe de Mar-a-Lago, reşedinţa de lux a candidatului republican. Este o sumă care o face pe cea strânsă de Joe Biden la New York să pară "fără speranţă" prin comparaţie, a comentat ironic echipa de campanie a lui Donald Trump.

"Seara a fost incredibilă încă dinainte de a începe, pentru că oamenii au vrut să contribuie la o cauză, pentru a face America măreaţă din nou. Şi asta s-a întâmplat", a declarat sâmbătă fostul preşedinte republican.

Evenimentul a fost organizat de miliardarul John Paulson, unul dintre puţinii finanţişti care au beneficiat de criza financiară din 2008-2009 datorită pariurilor sale pe prăbuşirea pieţei imobiliare. Potrivit acestuia, s-au strâns cei mai mulţi bani cu ocazia unui singur eveniment din toată istoria politicii americane.

Printre invitaţi s-au numărat omul de afaceri Robert Bigelow, care şi-a făcut averea în domeniul hotelier înainte de a conduce o companie de cercetare aerospaţială, şi John Catsimatidis, proprietarul unui mare lanţ de magazine alimentare. Ambii sunt cunoscuţi ca fiind donatori importanţi ai Partidului Republican.

Unii dintre foştii rivali ai lui Donald Trump în alegerile primare republicane se aflau, de asemenea, pe listă: Tim Scott, Vivek Ramaswamy, Doug Burgum. Aceştia au îmbrăţişat între timp pe deplin candidatura fostului lor rival şi speră să îşi facă loc într-o ipotetică administraţie Trump 2.0.

Potrivit Washington Post, un loc la masa lui Donald Trump a costat 814.600 de dolari.

Aceste sume nebuneşti sunt folosite pentru a finanţa deplasările candidaţilor, pentru a-şi plăti echipele, pentru a comanda sondaje şi, poate cel mai important, pentru a plăti publicitatea televizată.

Joe Biden, căruia îi place să se erijeze în erou al clasei de mijloc, nu a întârziat să critice, sâmbătă, evenimentul organizat de adversarul său republican, într-o postare pe reţelele sociale. "Donald Trump organizează o strângere de fonduri de la un grup de miliardari din lumea finanţelor, care vor să taie Securitatea Socială şi Medicare în timp ce lor îşi oferă reduceri de impozite", a acuzat el.

Deocamdată, democratul are cuferele de campanie mai bine aprovizionate decât Donald Trump, care are patru acuzaţii penale împotriva sa şi care alocă o parte din banii colectaţi de la susţinătorii săi pe cheltuieli de judecată. Echipa democrată savurează acest avantaj financiar, numindu-l chiar pe miliardar, el însuşi un mare amator de porecle crude, "Don falit".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.