Controversatul fost director al campaniei în favoarea Brexitului în referendumul de la 23 iunie 2016 Dominic Cummings a fost numit consilier al viitorului premier britanic Boris Johnson, a declarat miercuri o sursă apropiată noului lider conservator, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unii susţinători ai Brexitului au lăudat talentul de trezorier al lui Cummings în campania referendumului, însă alţii îl critică din cauza manierelor şi poziţiei sale abrupte.

Cummings a fost găsit vinovat, anul acesta, de ultragierea Parlamentului britanic, după ce a refuzat să se prezinte în faţa deputaţilor în cadrul unei anchete cu privire la ”informaţii false” difuzate la referendum.

Puţin cunoscut publicului, directorul campaniei ”Vote Leave” a jucat un rol considerat decisiv, hotărând să poarte o campanie bazată pe reţele de socializare şi colectarea de date personale, în locul tradiţionalelor întâlniri politice.

Aceste metode ale ”Vote Leave” au fost puse în discuţie ulterior, mai ales folosirea unor sloganuri înşelătoare şi a publicităţii politice ţintite.

În iulie 2018, Comisia Electorală britanică l-a amendat din cauză că a depăşit plafonul autorizat al cheltuielilor şi pentru că s-a aliat - în secret - cu altă campanie în favoarea Brexitului, o alinaţă care nu este autorizată de codul electoral britanic.

De trei ani, Dominic Cummings şi-a multiplicat articolele virulente împotriva strategiei guvernamentale a Brexitului, în săptămânalul de dreapta The Spectator.

Într-un film de televiziune difuzat în ianuarie pe Channel 4, ”Brexit: The Uncivil War”, el este interpretat de actorul Benedict Cumberbatch şi este prezentat ca un agitator autoproclamat care îşi desfăşoară tacticile provenind din ”Arta războiului” a lui Sun Tzu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.