Accidentul de autobuz de la Veneţia, soldat cu 21 de morţi, inclusiv doi copii, relansează - în plin doliu - o polemică pe tema stării deplorabile a infrastructurilor în Italia, iar Asociaţia Victimelor Accidentelor Rutiere la locul de muncă denunţă ”o tragedie anunţată” având în vedere starea drumurilor, iar o ”simplă balustradă” este arătată cu degetul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Circumstanţele exacte ale accidentului sunt încă necunoscute, însă ipoteza privilegiată este că şoferului i s-a făcut rău, însă proasta întreţinere a reţelei rutiere a peninsulei se află, din nou, în centrul unei dezbateri.

Italia este în continuare traumatizată de surparea podului rutier de la Genova, în 2018, soldată cu 43 de morţi.

APOCALIPTIC

La Veneţia, autobuzul care deservea de obicei linii urbane regulate, a fost închiriat de către o societate privată în vederea transportării a aproximativ 40 de turişti italieni şi străini.

Ei tocmai vizitaseră centrul istroic al Serenissimei în lagună şi se întorceau în camping, pe pământ ferm, imediat după ora locală 19.30 (20.30, ora României).

Dintr-un motiv încă nedeterminat, vehiculul, care circula pe un pod, a lovit bara de siguranţă şi a căzut în gol, zdrobindu-se în apropierea unei linii ferate între Mestre şi Marghera, două localităţi care fac parte din comuna Veneţia.

Primarul din Veneţia Luigi Brugnaro a deplâns o ”scenă apocaliptică”.

”Autobuzul s-a răsturnat. Impactul a fost teribil”, a declarat şeful pompierilor veneţieni Mauro Luongo.

Un muncitor, Boubacar Touré, în vârstă de 27 de ani, originar din Gambia, care muncea pe un şantier situat alături de locul accidentului, a povestit presei că i-a ajutat pe pompieri să salveze pasageri.

”Eu am scos trei sau patru persoane, între care o fetiţă, şi un câine. Şoferul era deja mort”, a declarat el.

BATERII ÎN FLĂCĂRI

Autobuzul, un model al mărcii chineze E12 Yutong, integral electric, a fost ridicat miercuri în zori, ceea ce a permis redeschiderea circulaţiei pe drum.

Şeful pompierilor a declarat că ”între dificultăţile întâmpinate se află faptul că autobuzul era electric şi că avea, aşadar, baterii. Din nefericire, ele au luat foc la momentul impactului”.

Un comandant al pompierilor locali, intervievat miercuri de AFP sub protecţia anonimatului, dădea însă asigurări că nimic nu permite să se spună că prezenţa bateriilor electrice în flăcări i-a încetinit pe salvatori.

Anchetatorii încearcă, în continuare, să identifice victime care nu aveau asupra lor documente de identitate, prin verificări încrucişate în registre din campingul în care stăteau.

21 DE MORŢI

Bilanţul nu a crescut pe timpul nopţii de marţi spre miercuri - 21 de persoane au murit, inclusiv un copil în vârstă de un an şi un adolescent, iar alte 15 persoane au fost rănite, dintre care cinci se aflau în stare gravă, a confirmat miercuri la prânz, într-o conferinţă de presă, prefectul Veneţiei Michele di Bari.

Între morţii identificaţi ”se află cinci ucraineni, un italian, şoferul, un german”, a precizat el, fără să confirme moartea unui croat şi unui francez, anunţate anterior de către guvernatorul regiunii Veneţia, Luca Zaia.

Kievul a anunţat, la rândul său, că patru ucraineni au murit, iar alţi patru au fost răniţi.

Potrivit agenţiei austriece de presă APA, un băiat în vârstă de 13 ani şi sora sa, în vârstă de trei ani, au fost răniţi.

”Răniţii sunt toţi tineri (...) şi sunt toţi străini. Rudele lor sosesc treptat, din ţările lor de origine, la spital”, a declarat o urgentistă, Federica Stella, care a participat la operaţiunile de salvare.

”PARAPETUL PARE O SIMPLĂ BALUSTRADĂ”

Principala ipoteză, pentru moment, este că şoferului autobuzului, un italian în vârstă de 40 de ani, i s-a făcut rău, potrivit autorităţilor locale.

O înregistrare video a unei camere din reţeaua publică de supraveghere pare să îndepărteze pista unei viteze excesive, autobuzul rulând în mod normal înainte de cădere.

Preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor Rutiere la locul de muncă, Domenico Musicco, consideră că starea şoselei este, în mod clar în discuţie.

”Este o tragedie anunţată”, a declarat el AFP.

”Acest parapet este făcut pentru un drum de ţară, iar aici aveam nevoie de echipamente de nouă generaţie, care ar fi putut împiedica autobuzul să cadă”, consideră el.

”Întreţinerea drumurilor italiene este mediocră. Investim prea puţin în siguranţa rutieră. Estimăm la 30% numărul accidentelor din această cauză”, a declarat el.

”Parapetul pare o simplă balustradă”, a subliniat, la rândul său, directorul întreprinderii care opera autobuzul accidentat, Massimo Fiorese, citat de agenţia italiană de presă Ansa.

Premierul Giorgia Meloni a transmis ”condoleanţe profunde”, iar Senatul Italian a respectat miercuri un moment de reculegere în deschiderea sesiunii.

Cel mai grav accient de acest fel din Italia a avut loc la 28 iulie 2013, când un autocar la bordul căruia se aflau aproximativ 50 de pasageri italieni a căzut de pe un viaduct, în apropiere de Napoli, un accident soldat cu 40 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.