Al doilea suspect în tentativa de otrăvire a fostului spion rus Serghei Skripal, în martie, în Anglia, a fost decorat pentru fapte de eroism de către preşedintele rus Vladimir Putin în 2014, a dezvăluit marţi site-ul de investigaţii Bellingcat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest bărbat - un medic militar angajat de către serviciul militar rus de informaţii GRU - a fost identificat de Bellingcat luni ca fiind Aleksandr Evghenievici Mişkin. El a fost identificat de către poliţia britanică sub numele de Aleksndr Petrov, o identitate care figurează pe paşaportul său, dar pe care o consideră un pseudonim.

Bărbatul a fost decorat ”personal de către Vladimir Putin”, au precizat fondatorul Bellingcat, Eliot Higgins, şi cercetătorul Christo Grozev într-o conferinţă de presă, în Parlamentul britanic, posibil pentru activităţile sale în Crimeea sau în restul Ucrainei.

Ei au citat o fotografie în care preşedintele rus apare strângându-i mâna, arătată ostentativ de către bunica suspectului locuitorilor satului Loiga, în nordul Rusiei, unde a crescut.

Site-ul Bellingcat nu a găsit-o pe bunică, ci locuitori care au văzut poza.

Potrivit aceleiaşi surse, Aleksandr Mişkin s-a născut la 13 iulie 1979 în ”sătucul (...) de nicăieri” în Rusia.

El a studiat medicina la Academia Militară din Sankt Petersburg şi a fost recrutat de GRU ”la un moment dat înainte de 2003”. Apoi el s-a mutat, către 2009, la Moscova, sub identitatea de Aleksandr Petrov, potrivit parcursului său reconstruit de Bellingcat, ajutat de site-ul de investigaţii rus Insider.

El a participat la operaţiuni secrete în perioada 2011-2013, în Transnistria şi în Ucraina, dar şi la operaţiuni militare în această ţară, în 2014.

La 26 septembrie, Bellingcat a dezvăluit identitatea celuilalt suspect în otrăvirea lui Skripal, prezentat de poliţia britanică drept Ruslan Boşirov. ”Suspectul este de fapt colonelul Anatoli Cepiga, un ofiţer GRU decorat cu distrincţii înalte”, afirma Bellingcat.

Cei doi sunt acuzaţi de poliţia britanică de faptul că se află la originea otrăvirii cu noviciok a fostului dublu agent Serghei Skropal şi a fiicei sale, Iulia, pe 4 martie, la Salisbury, în sud-vestul Angliei.

În iunie, alte două persoane au fost contaminate cu acceaşi substanţă, în oraşul vecin Amesbury, inclusiv o femeie cu copii, care a murit.

Cazul a provocat o gravă criză diplomatică între Kremlin şi Occident.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.