Doi profesori, Laura Nickel, în vârstă de 34 de ani, şi Max Teske, în vârstă de 31 de ani, au fost hărţuiţi până au plecat de la Colegiul Mina Witkojc din Burg, în Luzacia, o regiune pitorească situată în estul Germaniei, după ce au denunţat, în aprilie, ideologia rasistă şi homofobă a unor elevi, într-o scrisoare anonimă trimisă presei locale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Extremismul de dreapta era afişat fără complexe în şcoală, de la saluturi hitleriste şi până la desenarea unor svastici pe dicţionare şi vestiarele elevilor şi a unor cuvinte rasiste şi homofobe”, declară AFP Laura Nickel.

”Ceea ce era frapant la Burg este că erau cei mai zgomotoşi dintre elevi. Ei nu se ascundeau”, constată această profesoară de engleză şi de istorie, care a crescut în apropiere de acest orăşel cu 4.200 de locuitori.

”Această regiune din sudul Brandenburgului, la frontiera cu Polonia, este una dintre cele mai rele din Germania pentru persoane de culoare şi homosexuale”, declară Timo Reinfrank de la Fundaţia antirasistă Amadeu Antonio.

NEONAZIŞTI ŞI HULIGANI

”Între Burg şi Cottbus, marele oraş vecin, a prosperat un amestec de neonazişti, huligani, criminalitate organizată şi întreprinderi de extremă dreapta”, continuă el.

”Poliţia este supusă unor intimidări, iar justiţia acţionează cu clemenţă faţă de acest grup”, declară el.

În urma publicării scrisorii celor doi profesori, alte şcoli din estul Germaniei au semnalat fapte asemănătoare.

Scandalul a făcut mult zgomot la nivel naţional.

În landuri din fosta Republică Democratică Germană (RDG) comunistă, ataşamentul faţă de democraţie este mult mai puţin profund şi ancorat decât în vest, arată un studiu recent al Universităţii din Leipzig.

Mulţi se îndreaptă către Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta), aflat în plină ascensiune, care se întruneşte în acest weekend într-un Congres.

La Burg, ”unii colegi ne susţineau, alţii nu. Conducerea şcolii era pasivă”, povesteşte Nickel.

”CARĂ-TE LA BERLIN”

La sfârşitul anului şcolar, o scrisoare anonimă a unor părinţi ai unor elevi adresată conducerii şcolii cere două demisia celor doi profesori.

Aproximativ 100 de autocolante - cu fotografia celor doi profesori şi mesajul ”Cară-te la Berlin” - au fost afişate peste tot în Burg.

Un apel la gonirea celor doi a fost lansat pe un cont pe Instagram, după care a fost retras.

Nickel şi Teske cer, atunci, să fie mutaţi - o decizie aplaudată de către AfD.

”Ei nu sunt capabili să înfrunte vântul contra”, declara Lena Kotre, o deputată în Parlamentul regional din Brandenburg, care-i cataloga drept ”laşi” într-un intervou acordat AFP.

Ea minimalizează saluturile hitleriste ale elevilor, afişate în foografii - un delict care poate fi pedepsit cu trei ani de închisoare în Germania.

”Ei nu voiau să facă apologia celui de-al Treilea Reich, ci să provoace, aşa cum fac adolescenţii în plină pubertate”, apreciază Kotre.

În calasa a treia, în care se află 15 elevi acuzaţi de aceste fapte, naţional-socialismul (nazism) este, cu toate acestea, principalul subiect din programa de istorie a Brandenburgului.

”PROFESORI ANGAJAŢI”

Ministrul regional al Educaţiei, Steffen Freiberg, a condamnat atacurile.

Iar la Burg se organizează rezistenţa împoriva extremei drepte.

Directorul administrativ al oraşului, Tobias Hentschel, şi-a exprimat regretul faţă de faptul că şcoala ”pierde doi profesori tineri angajaţi (...), care au pus degetul acolo unde doare”.

Turismulu este principala resursă a acestui loc de cură, situat în centrul Luzaciei, cunoscut prin castraveţii şi cornişonii săi şi în care se află o mică minoritate slavofonă - sorbii.

”În gastronomie şi hotelier, practic nu există întreprinderi care să se descurce fără muncitori de origine străină”, subliniază Jessica Zibert, o reprezentantă în Burg a acestui sector.

Şase locuitori - inclusiv primarul, un închiriator de canoe, un tânăr coordonator de activităţi sorbe şi asistenta socială a Şcolii Mina Witkojc - iau toţi poziţie, într-o înregistrare video de cinci minute, postată pe site-ul orăşelului, ”împotriva oricărei forme de extremism, rasism şi discriminare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.