Cutremurul puternic care a zguduit marţi dimineaţă extremitatea nordică a coastelor Californiei a provocat moartea a două persoane, a dărâmat case, a denivelat drumuri şi a rupt infrastructura de utilităţi lăsând mii de oameni fără apă curentă şi electricitate, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin 12 persoane au fost rănite, iar alte două au murit din cauza unor „urgenţe medicale” care au avut loc în timpul sau imediat după cutremur. Echipele de salvare nu au putut ajunge la ele la timp pentru a le acorda îngrijiri vitale, potrivit şerifului din comitatul Humboldt.

Cutremurul, cu magnitudinea de moment 6,4, s-a produs la adâncime mică, de 17,9 kilometri, şi a avut loc în toiul nopţii, la ora locală 2:30. Seismul a fost urmat de aproximativ 80 de replici. Epicentrul a fost localizat la 15 km vest-sud-vest de Ferndale şi la 350 km nord de San Francisco, în largul coastelor comitatului Humboldt. Este o zonă în mare parte rurală, cunoscută pentru pădurile sale de sequoia, fructele de mare, industria lemnului şi fermele de lapte. În regiune, activitatea seismică este relativ frecventă, dar cutremurul de marţi pare să fi provocat mai multe pagube decât alte seisme din ultimii ani.

Cutremurul de marţi a declanşat un incendiu într-o structură - prin avarierea conductei de gaz a unui cazan de apă caldă - şi a provocat prăbuşirea a cel puţin alte două clădiri, au declarat autorităţile. Incendiul a fost stins rapid, iar echipele de pompieri au salvat un rezident rămas blocat pentru scurt timp în locuinţă, potrivit pompierilor.

Aproape 25 de case au fost atât de grav avariate, încât sunt nesigure pentru a mai fi locuite. Cele mai multe se aflau în Rio Dell, o localitate de aproximativ 3.400 de locuitori care a fost cel mai grav afectată de cutremur. Furnizarea apei pentru întreaga comunitate a fost întreruptă, iar autorităţile locale cred că între 100 şi 150 de localnici vor avea nevoie să fie evacuaţi şi mutaţi în altă parte, după ce inspectorii vor evalua toate daunele structurale ale locuinţelor.

Aproximativ 79.000 de locuinţe şi firme din tot comitatul au rămas fără curent electric după producerea cutremurului.

Deşi sistemul de avertizare timpurie a cutremurelor din California a trimis alerte electronice către dispozitivele mobile a aproximativ 3 milioane de locuitori din nordul Californiei cu 10 secunde înainte de seism, mulţi oameni dormeau şi timpul a fost prea scurt. Localnicii au povestit că zguduitura a fost atât de puternică, încât pe unii i-a aruncat chiar din pat, iar în casă toate lucrurile au început să cadă. Imediat după seism, se simţea miros de gaz şi ţevi de apă s-au spart. 

Serviciile de urgenţă au primit aproximativ 70 de apeluri de urgenţă după cutremur. Persoanele care au fost rănite au fost lovite în general de diverse obiecte care au căzut în case.

Poliţia a închis un pod peste râul Eel, chiar în afara oraşului Ferndale, după ce au fost descoperite patru fisuri mari. De asemenea, autorităţile au anunţat că cel puţin patru drumuri din comitatul Humboldt au fost închise din cauza pagubelor provocate de cutremur.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.