Doi bărbaţi au fost executaţi în sud-estul Iranului, după ce au fost găsiţi vinonaţi de uciderea a patru poliţişti în 2016, într-o regiune a ţării recent afectată de un val de violenţe, anunţă miercuri organul puterii judiciare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Doi membri ai grupării teroriste Jaish al-Adl (Armata Justiţiei), Rashid Baloutch şi Eshaq Askani, au fost executaţi ieri (marţi) în Închisoarea Zahedan”, anunţă Mizan Online.

Gruparea a fost înfiinţată în 2012 de către foşti membri ai unei organizaţii extremiste sunnite care au condus o rebeliune sângeroasă în provincia Sistan-Balucistan.

Justiţia i-a acuzat pe cei doi bărbaţi de faptul că au ”cauzat martiriul a patru grăniceri şi rănirea mai multor agenţi de poliţie în 2016” în Sistan-Balucistan.

Oraşul Zahedan, capitala provinciei, a fost afectat de violenţe la 30 septembrie, soldate cu zeci de morţi, inclusiv şase membri ai forţelor de securitate, potrivit autorităţilor.

Autorităţile au evocat atunci, mai întâi, confruntări între forţe de ordine şi ”terorişti”, la Zahedan, şi au precizat că au fost atacate trei comisariate.

Presa locală scrie că gruparea Jaish al-Adl a revendicat un atac împotriva unui comisariat.

Însă un influent lider al minorităţii musulmane sunnite în Sistan-Balucistan, clericul Molavi Abdol Hamid, a respins ”orice implicare a Jaish al-Adl sau a oricărei grupări” în violenţele de la Zahedan,

În urma unei anchete, efectuată la cererea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, autorităţile au destituit doi oficiali de rang înalt din domeniul securităţii din această regiune, inclusiv pe şeful Poliţiei din Zahedan.

Regiunea Sistan-Balucistan, situată în apropiere de frontiera cu Afganistanul şi Pakistanul, este una dintre cele mai sărace regiuni din Iran, iar în ea trăieşte minoritatea balucă, adepta ilamului sunnit şi nu al şiismului dominant în ţară.

Organizaţii de apărarea drepturilor omului acuză Iranul de faptul că este una dintre ţările care execută cei mai mulţi deţinuţi la nivel mondial, după China.

Violenţele de la Zahedan au avut loc în contextul în care Iranul este teatrul unor manifestaţii în urma morţii, la 16 septembrie, a unei tinere iraniene kurde, la vârsta de 22 de ani, Mahsa Amini, după ce a fost arestată la Teheran de Poliţia Moravurilor, din cauza încălcării codului vestimentar strict care obligă femeile să poarte vălul în public.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.