Azerbaidjanul anunţă marţi expulzarea a doi diplomaţi francezi din cauza unor activităţi ”incompatibile cu statutul lor”, într-un context tensionat între Paris şi Baku pe tema susţinerii Armeniei de către Franţa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasadoarea franceză la Baku Anne Boillon a fost convocată la sediul Ministerului azer de Externe, pentru a i se notifica ”un protest ferm împotriva activităţilor a doi angajaţi ai Ambasadei Franţei, incompatibile cu statutul lor diplomatic”, anunţă într-un comunicat diplomaţia azeră.

Cei doi diplomaţi au la dispoziţie 48 de ore să părăsească Azerbaidjanul, anunţă Baku.

Azerbaidjanul acuză Franţa, în ultimele luni, de ”destabilizarea” Caucazului prin ajutorarea pe care o oferă Armeniei - a cărei susţinătoare tradiţională este - rivala Azerbaidjanului.

În noiembrie, preşedintele azer Ilham Aliev acuza Parisul de o favorizare a unor ”noi războaie” prin înarmarea Armeniei.

Armenia şi Azerbaidjanul întreţin relaţii conflictuale din cauza enclavei azere Nagorno Karabah, pe care Baku a recucerit-o în septembrie.

Cei doi vecini s-au înfruntat în două războaie în vederea preluării controlului asupra acestei enclave, unul în 1988, celălalt în toamna lui 2020.

Baku şi Erevanul şi-a anunţat recent voinţa de a-şi normaliza relaţile şi dau asigurări că ar putea semna în curând un acord de pace.

Însă negocieri în acest sens nu avansează deloc.

Franţa - pe teritoriul căreia trăieşte o importantă diasporă armeană - s-a implicat în ultimele luni în medierea între cele două foste republici sovietice şi şi-a afişat totodată susţinerea de neclintit a Armeniei.

În acest context, preşedintele azer Ilham Aliev a refuzat să participe - în octombrie - la un summit al Uniunii Europene (UE) în Granada, în Spania, şi la o reuniune cu preşedintele francez Emmanuel Macron, pe care-l acuză de faptul că are o poziţie părtinitoare şi în favoarea armenilor.

la sfârşitul lui noiembrie, Azerbaidjanul a acuzat Franţa, Germania şi Statele Unite de faptul că sunt implicate în ”finanţarea ilegală”  a unei publicaţii de investigaţie, vizată recent de două arestări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.