Ehud Yaari şi Amos Yadlin, doi comentatori veterani din studioul de ştiri al postului de televiziune israelian Canal 12, au analizat strategia Hamas şi a Iranului în războiul pornit împotriva Israelului, relatează Times of Israel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Yaari, analist de lungă durată al postului de televiziune specializat în probleme arabe, subliniază că nu este vorba doar de un conflict Hamas-Israel, ci mai degrabă de o bătălie regională, orchestrată de Iran.

Un obiectiv principal a fost acela de a împiedica efortul de normalizare a relaţiilor dintre Arabia Saudită şi Israel, care era mediat de SUA, iar acest lucru deja reuşeşte, a arătat analistul.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
Ehud Yaari Foto: Twitter
Ehud Yaari Foto: Twitter

Arabia Saudită a suspendat eforturile susţinute de SUA de a normaliza legăturile cu Israelul, au declarat două surse pentru Reuters, semnalând o regândire rapidă a priorităţilor sale de politică externă, pe măsură ce războiul dintre Israel şi gruparea palestiniană Hamas escaladează. Conflictul a împins, de asemenea, regatul să se angajeze în discuţii cu Iranul. Prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a primit primul său apel telefonic de la preşedintele iranian Ebrahim Raisi, în timp ce Riadul încearcă să prevină o creştere mai amplă a violenţei în întreaga regiune, a scris Reuters.

Analistul Ehud Yaari spune că Hamas a fost asigurat că nu va fi singur. Deşi spune că nu ştie dacă Hezbollah se va implica mai profund în conflict, el notează: "Metula nu a fost golită fără motiv" - o referire la închiderea de către armata israeliană a unor părţi din cel mai nordic oraş israelian şi la plecarea majorităţii locuitorilor săi. El a menţionat că adjunctul şefului Hezbollah a declarat vineri că mişcarea este gata să se implice.

Yaari susţine că a văzut indicii că miliţiile susţinute de Iran în Siria se îndreaptă spre graniţă, iar miliţiile susţinute de Iran în Irak se îndreaptă, la rândul lor, spre Siria. "Acesta este un eveniment regional", spune el.

SUA, care îşi adună treptat forţe tot mai numeroase în regiune, încearcă să-i descurajeze pe iranieni.

Şeful Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, "nu ar fi atacat 22 de comunităţi şi 11 baze şi poziţii ale forţelor de apărare israeliene (IDF)" pentru a elibera prizonieri palestinieni din închisorile israeliene, a arătat Ya'ari.

La rândul său, Amos Yadlin, un fost şef al serviciilor de informaţii militare ale IDF, oferă două teorii ale strategiei iraniene.

Amos Yadlin Foto: Twitter
Amos Yadlin Foto: Twitter

Cea mai rea dintre cele două teorii, spune el, este că acest lucru face parte dintr-o înscenare a iranienilor pregătită împotriva Israelului. Ei au început prin a provoca probleme în Cisiordania, determinând Israelul să desfăşoare forţe suplimentare acolo, s-au mutat acum la graniţa cu Gaza, vor urmări ca forţele de apărare israeliene să fie blocate în Gaza cu o invazie terestră, iar apoi va interveni Hezbollah.

A doua teorie este că nu consideră că momentul este potrivit pentru asta, recunoscând că armata Israelului rămâne extrem de puternică, deşi s-a confruntat cu "o catastrofă". El spune că şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, nu vrea ca Beirutul să fie transformat în Gaza şi că SUA au precizat că, dacă Nasrallah loveşte Israelul, va ploua cu rachete Tomahawk asupra Beirutului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.