Un taur a ieşit din cârd şi a rănit împungând cu coarnele doi australieni şi un spaniol duminică, în ultima cursă cu tauri din acest an a sărbătorii Sf. Fermin, au anunţat autorităţile sanitare de la Pamplona, în nordul Spaniei, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bilanţul răniţilor prin împungere cu cornul a celor opt curse cu tauri - o sursă de senzaţii tari dimineaţa, care atrage aproximativ un milion de participanţi anual - a crescut astfel la opt.

Cinci dintre tauri au rămas în cârd şi au luat cu asalt străduţele mici şi întortocheate pe care sunt ghidaţi, însă unul a luat-o înapoi şi a provocat haos în rândul alegătorilor.

Taurul l-a luat pe coarne pe un bărbat şi l-a aruncat pe jos. El a împuns apoi alţi doi alergători, blocaţi la un zid.

Bărbatul răstrunat de taurul de culoarea ciocolatei - Rabanero - a fost împuns cu cornul într-un picior, altul în braţul drept, iar al treilea la subsoară, a declarat un purtător de cuvânt al unui spital regional, Tomás Belzunegui.

Rănile nu le pun celor trei bărbaţi viaţa în perciol, a precizat spitalul.

Crucea Roşie a anunţat că şi alte persoane au fost rănite de tauri ori boi sau în urma unor căderi ale alergătorilor.

În precedentele şapte curse au fost împunse cu cornul alte cinci persoane - trei spanioli şi doi americani.

Cei şase tauri, provenind de la crescătorul Miura, care a sărbătorit a 53-a participare, un record, la coridă, au parcurs traseul până în arenă, de 850 de metri, în două minute şi 42 de secunde, înainte să fie sacrificaţi în luptă.

Sărbătoarea Sf. Fermín, a fost imortalizată în 1926 de către Ernest Hemingway, în romanul ”The Sun also rises”.

Petrecăreţii nu dorm toată noaptea sau se trezesc foarte devreme pentru a prinde loc la balcon sau pe baricade, în timp ce sute de alegători în cămaşă şi pantaloni albi, purtând o eşarfă şi o curea roşii, încearcă se se apropie cât mai mult de şase tauri de luptă, încadraţi de şase boi, pe trasee de pe străzi înguste în oraş.

Traseele se încheie în arene în care taurii sunt ucişi după-amiaza de nume mari ale tauromahiei.

Cursa - ”encierro” - se soldează anual cu mai mulţi răniţi.

Cel puţin 16 persoane au murit din 1911, ultima în 2009.

În 2018, 42 de alegători au fost răniţi, între care doi loviţi cu cornul.

Activişti în lupta pentru drepturile animalelor au devenit, de asemenea, un element de referinţă la Pamplona.

Cu o zi înaintea ediţiei din acest an, zeci de activişti, pe jumătate dezbrăcaţi, au protestat simulând uciderea taurilor cu lancea şi zăcând pe jos. Ei denunţă cruzimea faţă de animale de dragul distracţiei.

Coridele sunt protejate prin Constituţia spaniolă şi fac parte din patrimoniul cultural al ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.