Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon vede regiunea transnistreană ca parte componentă a R.Moldova, dar cu propriul parlament, guvern, preşedinte şi drapel, potrivit unui interviu acordat cotidianului „Nezavisimaia Gazeta”, citat de RIA Novosti. Preşedintele moldovean crede că, după reintegrarea regiunii separatiste din stânga Nistrului, la putere nu vor mai veni forţe prounioniste, care să promoveze ideea unirii cu România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Toţi ştiu despre poziţia mea privind organizarea statală federativă. În realitate, nu contează cum se va numi asta: federaţie, autonomie ş.a.m.d. Contează ce anume va umple acest statut. Eu consider că toate împuternicirile pe care le are astăzi Transnistria trebuie să-i fie lăsate. Parlamentul, preşedintele, guvernul, drapelul. Şi din bugetul transnistrean noi nu trebuie să luăm nicio copeică. Noi trebuie să avem o organizare de stat comună, un sistem comun bugetar, bancar, o politică externă comună... Hotare comune", a precizat el.

Dodon consideră că, "pentru unirea ţării, există două premise: neutralitatea, recunoscută de jucătorii internaţionali (la modul ideal - ca în Turkmenistan)".

"Şi încă una: noi trebuie să-i dăm Transnistriei dreptul la autodeterminare în cazul pierderii de către Moldova a suveranităţii sale. Deşi eu sunt convins că, după unificarea ţării, în Moldova nu va mai fi niciodată o putere unionistă (care pledează pentru unirea cu România - RIA NOVOSTI)", a afirmat preşedintele Republicii Moldova.

Dodon crede că "se poate ajunge la o înţelegere cu Tiraspolul, el având două scenarii: fie să devină o parte a Ucrainei, fie a Moldovei".

"Sunt convins că pentru Transnistria este mai bine să fie o parte a Republicii Moldova", afirmă el.

Şeful statului a menţionat că, în condiţiile actualei majorităţi parlamentare, este cu neputinţă a întreprinde paşi concreţi în direcţia reglementării problemei transnistrene – lucru care va fi implementat începând cu anul 2019, „când la putere va veni majoritatea pro-moldovenească”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.