Aproape 250 de milioane de oameni din China ar putea să se fi infectat cu Covid-19 în primele 20 de zile ale lunii decembrie, conform unei estimări interne a oficialilor din domeniul sanitar, au transmis vineri Bloomberg News şi Financial Times, preluate de CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă este corectă, estimarea – pe care CNN nu o poate confirma în mod independent – ​​ar reprezenta aproximativ 18% din cei 1,4 miliarde de oameni din China şi ar reprezenta cel mai mare focar de Covid-19 de până acum la nivel global.

Cifrele citate au fost prezentate în cadrul unei reuniuni interne a Comisiei Naţionale de Sănătate (NHC) din China, miercuri, potrivit ambelor instituţii – care au citat surse familiare cu subiectul sau implicate în discuţii.

Vineri, o copie a ceea ce se presupune că ar fi fost documentele reuniunii NHC a fost difuzată pe reţelele sociale chineze şi văzută de CNN; Autenticitatea documentului nu a fost verificată şi NHC nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta.

Atât Financial Times, cât şi Bloomberg au prezentat în detaliu discuţiile autorităţilor cu privire la modul de gestionare a focarului.

Printre estimările citate în ambele rapoarte, a fost revelaţia că doar marţi, 37 de milioane de oameni au fost conformaţi cu Covid-19 în întreaga Chină. Acest lucru a fost în contrast dramatic cu numărul oficial de 3.049 de noi infecţii raportate în acea zi.

Financial Times a drelatat că Sun Yang – un director adjunct al Centrului chinez pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor – a fost cel care a prezentat cifrele oficialilor în timpul briefingului cu uşile închise, citând două persoane familiare cu subiectul..

Sun a explicat că rata de răspândire a Covid în China este încă în creştere şi a estimat că mai mult de jumătate din populaţia din Beijing şi Sichuan era deja infectată, potrivit Financial Times.

Estimările urmează deciziei Chinei de la începutul lunii decembrie de a desfiinţa brusc politica sa strictă zero-Covid, care era în vigoare de aproape trei ani.

Cifrele sunt în contrast puternic cu datele publice ale NHC, care a raportat doar 62.592 de cazuri simptomatice de Covid în primele douăzeci de zile ale lunii decembrie.

Modul în care NHC a venit cu estimările citate de Bloomberg şi Financial Times nu este clar, deoarece China nu mai calculează oficial numărul total de infecţii, după ce autorităţile şi-au închis reţeaua naţională de puncte de testare PCR şi au spus că vor opri colectarea de date privind cazuri asimptomatice.

De asemenea, oamenii din China folosesc acum teste rapide pentru a detecta infecţiile şi nu au obligaţia de a anunţa autorităţile în cazul unor rezultate pozitive.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.