Donald Trump, în vârstă de 70 de ani, care va deveni vineri al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, şi-a ales un Cabinet ai cărui membri îi seamănă - sunt bărbaţi albi, bătrâni, mulţi dintre ei bogaţi şi se percep ca nişte oameni care îşi asumă riscuri şi preţuiesc acţiunea mai mult decât deliberarea, scrie Reuters, care prezintă echipa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

SECRETAR AL JUSTIŢIEI (PROCUROR GENERAL): JEFF SESSIONS

Sessions, în vârstă de 69 de ani, a fost primul senator care a susţinut candidatura lui Trump şi un aliat apropiat de atunci încolo. Fiul unui proprietar de magazin, senatorul din Alabama, un fost procuror federal, a adoptat de mult o poziţie dură împotriva imigraţiei ilegale şi se opune acordării cetăţeniei imigranţilor fără documente.

DIRECTOR CIA: MIKE POMPEO

Reprezentantul Pompeo, în vârstă de 52 de ani, se află la al treilea mandat, din Kansas, şi este membru al Comisiei pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor, care supervizează Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) şi securitatea cibernetică. Un ofiţer în retragere din cadrul Forţelor Terestre şi un absolvent al Harvard Law School, Pompeo susţine colectarea în masă de către Guvern a datelor comunicaţiilor americanilor şi vrea să fie abrogat acordul în dosarul nuclear cu Iranul.

SECRETAR AL COMERŢULUI: WILBUR ROSS

Ross, în vârstă de 79 de ani, conduce cabinetul de private equity W.L. Ross & Co. Forbes estimează că are o avere de 2,9 miliarde de dolari. Un susţinător înfocat şi consilier economic al lui Trump, Ross a contribuit la conturarea punctelor de vedere ale echipei de campanie a lui Trump cu privire la politici comerciale. El acuză Acordul de Liber-schimb Nord-American (NAFTA) cu Canada şi Mexicul, care a intrat în vigoare în 1994, şi intrarea Chinei în 2001 în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) de pierderi masive de locuri de muncă în Statele Unite.

SECRETAR AL APĂRĂRII. JAMES MATTIS

Mattis este un general în retragere din Corpul puşcaşilor marini, cunoscut prin discursul său dur şi neîncrederea în Iran şi prin experienţa pe câmpul de luptă în Irak şi Afganistan. Un fost comandant al Comandamentului Central, care supervizează operaţiunile militare în Orientul Mijlociu şi Asia de Sud, Mattis, în vârstă de 66 de ani, este cunoscut în Forţele armate americane drept "Mad Dog". A fost dur criticat după ce a spus că ”este distractiv să tragi în cineva”.

SECRETARUL EDUCAŢIEI: BETSY DEVOS

DeVos, în vârstă de 58 de ani, este o donatoare republicană miliardară, preşedintă a Partidului Republican în Michigan şi o promotoare a privatizării educaţiei. În calitate de preşedintă a Federaţiei Americane a Copiilor (AFC), ea făcut demersuri în vederea acordării unor vouchere, la nivel de stat, pe care familiile să le folosească pentru a-şi trimite copiii la şcoli private şi în vederea unei extinderi a şcolilor publice independente.

SECRETAR AL ENERGIEI: RICK PERRY

Perry, în vârstă de 66 de ani, se adaugă listei susţinătorilor forărilor şi scepticilor faţă de modificările climatice nominalizaţi în funcţii de rang înalt în Cabinetul Trump. Aceste nominalizări îi îngrijorează pe apărătorii mediului, însă sunt salutate de industriile petrolieră şi a gazelor, care abia aşteaptă să se extindă. Perry, care a candidat la preşedinţie în 2016, este necesar să fie confirmat în funcţie de Senat. El va răspunde de politica americană în domeniul energiei şi va superviza programul nuclear.

ADMINISTRATOR AL AGENŢIEI PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI: SCOTT PRUITT

Un aprig adversar al măsurilor adoptate de Barack Obama în lupta împotriva modificărilor climatice, procurorul general din Oklahoma, în vârstă de 48 de ani, i-a înfuriat pe apărătorii mediului. Însă este pe aceeaşi lungime de undă cu Trump, care a promis să abroge reglementări despre care afirmă că înăbuşă forările petroliere şi gazifere. Pruitt a devenit în 2011 procurorul Oklahomei, un stat bogat în rezerve de petrol, şi a contestat EPA în instanţă în mai multe rânduri.

SECRETAR AL SĂNĂTĂŢII ŞI RESURSELOR UMANE: TOM PRICE

Price, în vârstă de 62 de ani, este un chirurg ortoped care conduce Comisia pentru Buget a Camerei Reprezentanţilor. Reprezentant din Georgia începând din 2005, el a criticat Obamacare şi a promovat un plan de credite bugetare, extinderea conturilor de economii în sănătate şi înclocuirea acestei legi-far a lui Obama. El se opune avortului.

SECRETAR AL DEPARTAMENTULUI PENTRU SECURITATE INTERNĂ: JOHN KELLY

Kelly a condus, în ultima parte a cariei sale de 45 de ani, Comandamentul de Sud american, însărcinat cu activităţile şi relaţiile militare cu America Latină şi Caraibe. Acest general în retragere din Corpul puşcaşilor marini, în vârstă de 66 de ani, are poziţii divergente faţă de Obama în probleme-cheie şi a avertizat în legătură cu unele puncte slabe la frontiera de sud, cu Mexicul.

SECRETAR AL LOCUINŢELOR ŞI DEZVOLTĂRII URBANE: BEN CARSON

Carson, în vârstă de 65 de ani, un neurochirurg pensionar, s-a retras din cursa la Casa Albă în martie şi l-a susţinut pe Trump. Un scriitor şi orator popular în cercurile conservatoare, Carson a anunţat anterior că este puţin dispus să intre în viitoare administraţie, din cauza lipsei de experienţă la nivel federal. El a fost primul afroamerican nominalizat în Cabinet.

SECRETAR PENTRU INTERIOR: RYAN ZINKE

Zinke, în vârstă de 55 de ani, reprezentant la primul mandat şi membru al Subcomisiei pentru Resurse Naturale din cadrul Camerei Reprezentanţilor, a votat o lege care să slăbească garanţiile în domeniul apărării mediului pe terenurile publice. El a susţinut, prin poziţiile sale, industria cărbunelui, un combustibil fosil care a avut de suferit în administraţia lui Obama. Liga Alegătorilor Conservatori (LCV), care-i clasează pe congresmeni în funcţie de dosarul lor de mediu, i-a acordat lui Zinke un scor extrem de slab, de trei procente.

SECRETAR AL MUNCII: ANDREW PUZDER

Puzder, CEO-ul CKE Restaurants Inc, care conduce lanţul fast-food Carl Jr. and Hardee, a fost un critic vocal al reglementărilor Guvernului la locul de muncă şi al Comisiei Naţionale pentru Relaţii de Muncă (NLRB). Puzder, în vârstă de 66 de ani, a subliniat că o creştere a nivelului salariului minim ar dăuna muncitorilor şi ar conduce la închiderea unor restaurante. El a lăudat beneficiile automatizării.

DIRECTOR AL CONSILIULUI NAŢIONAL ECONOMIC (NEC): GARY COHN

Cohn, în vârstă de 56 de ani, preşedinte şi COO al Băncii de investiţii Goldman Sachs, este considerat moştenitorul lui Lloyd Blankfein, CEO-ul fimei de pe Wall Street. Trump a atacat Goldman şi Blankfein în campanie, iar într-un clip denunţa Blankfein ca făcând parte dintr-o ”structură globală de putere” care a jefuit clasa muncitoare din America.

CONSILIER PENTRU SECURITATE NAŢIONALĂ: MICHAEL FLYNN

Locotenent-generalul în retragere Flynn, în vârstă de 57 de ani, care l-a susţinut pe Trump încă de la început, este vicepreşedinte al echipei sale de tranziţie. El şi-a început cariera în Forţele Terestre în 1981 şi a fost mobilizat în Afganistan şi Irak. Flynn a devenit directorul Agenţiei pentru Informaţii a Apărării (DIA) în 2012, în administraţia Obama, dar s-aretras cu un an înainte să-şi încheie mandatul şi a devenit un aprig critic al politicii externe a lui Obama.

SECRETAR DE STAT: REX TILLERSON

Tillerson, în vârstă de 64 de ani, şi-a petrecut întreaga carieră la Exxon Mobil Corp, al cărei preşedinte şi CEO a devenit în 2006. Un inginer civil, acest texan a intrat în cea mai mare companie în domeniul energetic în 1975 şi a condus unele dintre operaţiunile acesteia în Statele Unite, Yemen, Thailanda şi Rusia. În calitate de CEO, el a menţinut relaţii strânse cu Moscova şi s-a opus să fie sancţionată după ce a anexat Crimeea.

ADMINISTRATOR AL ADMINISTRAŢIEI ÎNTREPRINDERILOR MICI: LINDA MCMAHON

McMahon, în vârstă de 68 de ani, este cofondatoarea şi fosta CEO a franchisei de wrestling profesional WWE, cu sediul la Stamford, în Connecticut. Ea a candidat, fără succes, pentru un mandat de senatoare în Connecticut în 2010 şi 2012 şi l-a susţinut pe Trump încă de la începutul campaniei.

SECRETAR AL TRANSPORTURILOR: ELAINE CHAO

Chao, în vârstă de 63 de ani, a fost secretarul Muncii în administraţia lui George W. Bush, timp de opt ani, şi este prima femeie de origine asiatică numită în Cabinetul lui Trump. Ea este directoare la Ingersoll Rand, News Corp şi Vulcan Materials Company. Este căsătorită cu liderul majorităţii din Senat Mitch McConnell, un republican din Kentucky.

SECRETAR AL TREZORERIEI: STEVEN MNUCHIN

Mnuchin, în vârstă de 53 de ani, este un investitor de capital privat de succes, un administrator de fonduri de risc şi un finanţator la Hollywood care a petrecut 17 ani la Goldman Sachs, de unde a plecat în 2012. El a înfiinţat un grup de investitori cu scopul de a achiziţiona, în 2009, un creditor ipotecar din California, falimentar, pe care l-a redenumit OneWest Bank şi l-a transformat în cea mai mare bancă din sudul Californiei. Organizaţii pentru apărarea drepturilor proprietarilor de locuinţe au criticat banca din cauza practicilor ei în domeniul prescrierii şi au acuzat-o că-i expropriază prea repede pe proprietarii care se confruntă cu dificultăţi.

AMBASADOR LA ONU: NIKKI HALEY

Haley, în vârstă de 44 de ani, este guvernatoarea republicană a statului South Carolina din 2011 şi are puţină experienţă în domeniile politicii externe şi guvernării la nivel federal. Fiica unor imigranţi indieni, ea a condus, cu succes, anul trecut, o bătălie în vederea înlăturării unui steag de luptă confederat de la sediul Capitoliului din South Carolina, după ce nouă credincioşi de culoare au fost ucişi într-o biserică din Charleston de un atacator alb.

ŞEF DE CABINET LA CASA ALBĂ: REINCE PRIEBUS

Reales recent preşedinte al Comitetului Naţional Republican (RNC), Priebus, în vârstă de 44 de ani, va renunţa la conducerea partidului pentru a se alătura echipei lui Trump la Casa Albă, unde va ajuta în relaţiile cu Congresul, în vederea impunerii agendei miliardarului. El a fost un susţinător loial al magnatului în domeniul imobiliar în campanie, în pofida faptului că partidul se fractura.

STRATEG AL CASEI ALBE ŞI CONSILIER DE RANG ÎNALT: STEVE BANNON

Fostul director al site-ului conservator Breitbart News i s-a alăturat lui Trump, ca preşedinte de campanie, în august. El a transformat Breitbart într-un forum al dreptei alternative (alt-right) - o asociere slabă a celor care resping politica tradiţională, din care fac parte, între alţii, neonazişti, susţinători ai supremaţiei rasei albe şi antisemiţi. Numirea lui Bannon relevă angajamentul lui Trump de a acţiona în afara normelor Washingtonului. În calitate de strateg al Casei Albe, Bannon, în vârstă de 63 de ani, va fi paznicul lui Trump şi cel care-i va stabili agenda.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.