Atacurile din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, au schimbat pentru totdeauna modul în care lumea priveşte terorismul şi securitatea, comentează USA Today, prezentând evenimentele din urmă cu 15 ani şi principalele lor consecinţe într-o serie de întrebări şi răspunsuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CE S-A ÎNTÂMPLAT PE 11 SEPTEMBRIE 2001?

Nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane şi le-au prăbuşit în Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), în clădirea Pentagonului (Washington) şi pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

CÂŢI OAMENI AU MURIT? CÂŢI AU FOST RĂNIŢI?

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morţi - cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.

CINE A FOST ÎN SPATELE ATACURILOR ŞI DE CE?

Gruparea teroristă al-Qaida a coordonat şi a revendicat atacurile. Anterior, liderul grupării teroriste Osama ben Laden declarase jihad împotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.

Cincisprezeze dintre cei 19 oameni implicaţi în atentate proveneau din Arabia Saudită, restul erau din Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Liban. Unii au locuit o perioadă în Europa şi au putut să se integreze cu uşurinţă în Statele Unite.

CE A FOST WORLD TRADE CENTER? LA CE A FOST FOLOSIT ÎNAINTE DE 11 SEPTEMBRIE?

World Trade Center a fost un complex de şapte clădiri din Manhattan, folosite în special ca spaţii comerciale şi de birouri. În momentul finalizării lor, la începutul anilor ’70, Turnurile Gemene, cu o înălţime de circa 400 de metri, erau cele mai înalte clădiri din lume.

AU FOST ATACURILE DE LA 11 SEPTEMBRIE PRIMA DATĂ CÂND A FOST VIZAT WORLD TRADE CENTER?

Nu. În 1993, un grup de terorişti a detonat un camion cu explozibili în parcarea subterană de sub complexul World Trade Center. Explozia a afectat şapte etaje, s-a soldat cu şapte morţi şi peste 1.000 de răniţi. Însă turnurile au rămas în picioare. FBI a arestat ulterior mai mulţi islamişti responsabili pentru atentat.

STATELE UNITE AU FOST LUATE COMPLET PRIN SURPRINDERE DE ATACURILE DIN 11 SEPTEMBRIE SAU AU EXISTAT INFORMAŢII CARE SĂ SUGEREZE CĂ URMEAZĂ UN ATAC?

Au existat mai multe incidente înainte de atacurile din 11 septembrie care au sugerat că urmează un atentate de proporţii. Printre acestea se numără atentatul din 1993 de la World Trade Center, atentatele din 1998 de la ambasadele americane din Kenya şi Tanzania, atacul din 2000 asupra USS Cole, care era ancorat în Yemen. CIA i-a urmărit chiar pe o parte dintre atentatorii din 11 septembrie, pe teritoriul Statelor Unite, pentru că erau suspectaţi că reprezintă o ameninţare pentru securitate, dar autorităţile nu au acţionat pe baza acestor informaţii.

CUM AU DETURNAT ATENTATORII AVIOANELE? CUM AU REUŞIT PASAGERII AFLAŢI LA BORDUL AVIONULUI CARE S-A PRĂBUŞIT LA SHANKSVILLE SĂ ÎI NEUTRALIZEZE? UNDE SE ÎNDREPTA AVIONUL?

Atentatorii au intrat în cabinele celor patru avioane şi au ucis sau imobilizat echipajul folosind cuttere şi alte instrumente rudimentare.

Pasagerii de la bordul United Airlines Flight 93 au decis să acţioneze împotriva teroriştilor şi au intrat în cabină, înainte ca islamiştii să reuşească să prăbuşească avionul, omorându-i pe toţi cei aflaţi la bord.

Avionul se îndrepta spre Washington D.C., unde probabil că viza Casa Albă sau clădirea Capitoliului.

LA MAI PUŢIN DE O LUNĂ DUPĂ ATACURI, STATELE UNITE ŞI ALIAŢII LOR AU INVADAT AFGANISTANUL. DE CE?

Al-Qaida, sprijinită de talibani – o mişcare politică islamică fundamentalistă care a dominat Afganistanul din 1996 până în 2001 – a revendicat rapid atacurile din 11 septembrie. Preşedintele din acea perioadă, George W. Bush, cu sprijinul Congresului, a ordonat o invazie militară a Afganistanului, pentru a distruge al-Qaida şi a-i îndepărta pe talibani de la putere.

CUM A CONDUS ACEST LUCRU STATELE UNITE LA RĂZBOIUL DIN IRAK? CARE A FOST ROLUL “ARMELOR DE DISTRUGERE ÎN MASĂ”?

După atacurile din 11 septembrie, administraţia Bush a evocat presupuse legături între agenţii al-Qaida şi serviciile de informaţii din Irak. Oficialii americani au afirmat şi că Irakul are arme de distrugere în masă, în special arme biologie. Nicio astfel de armă nu a fost descoperită după invadarea şi ocuparea Irakului.

CÂT DE MULT TIMP A DURAT PÂNĂ LA GĂSIREA LUI OSAMA BEN LADEN?

Autorităţile americane au avut nevoie de aproape 10 ani pentru a-l găsi şi ucide pe ben Laden, considerat arhitectul atacurilor din 11 septembrie. SUA puseseră o recompensă de 25 de milioane de dolari pe capul său.

Pe 2 mai 2011, o echipă a trupelor de elită SEALS a lansat un raid asupra bazei acestuia din Abbottabad (Pakistan), omorându-l pe ben Laden şi mai mulţi dintre bodyguarzii săi.

CE SE AFLĂ ACUM PE LOCUL WORLD TRADE CENTER? DAR LA PENTAGON? DAR LA SHANKSVILLE?

Pe locul World Trade Center s-a construit între timp Complexul Memorial şi Muzeul Naţional 11 Septembrie, precum şi turnul One World Trade Center, înalt de 541 de metri.

În zonă vor fi construite şi alte clădiri, inclusiv zgârie-nori.

La Pentagon, a fost ridicat un muzeu în aer liber pe locul unde American Airlines Flight 77 a lovit clădirea. În plus, în interior se află un alt muzeu, în onoarea victimelor atacului.

La Shanksville, un complex memorial a fost ridicat pe câmp, în onoarea pasagerilor care au prăbuşit cursa United Airlines Flight 93, care fusese deturnată.

CUM S-AU SCHIMBAT STATELE UNITE DUPĂ ATACURILE DIN 11 SEPTEMBRIE?

Atacurile au intensificat lupta împotriva terorismului, nu numai în Statele Unite, ci în toată lumea. Administraţia SUA a creat Departamentul pentru Securitate Internă, care coordonează eforturile între agenţiile de informaţii. În plus, aeroporturile au sporit măsurile de verificare a pasagerilor, iar cooperarea dintre state în domeniul strângerii de informaţii a fost consolidată.

“Acum considerăm (lupta împotriva – n.r.) terorismului ca pe o responsabilitate principală a preşedinţilor şi liderilor noştri politici, într-un mod diferit faţă de înainte de 11 septembrie”, a explicat Daniel Byman, profesor de securitate naţională la Universitatea Georgetown şi consilier la Brookings Institution.

AR PUTEA SĂ MAI AIBĂ LOC UN ATAC SIMILAR ÎN STATELE UNITE, ÎN PREZENT?

Nu este imposibil, dar este puţin probabil. Îmbunătăţirea cooperării între serviciile americane de securitate şi între ţări, atenţia sporită acordată grupărilor teroriste şi, cel mai important, sporirea cooperării din partea comunităţilor musulmane din SUA fac destul de dificilă pregătirea şi lansarea unor atacuri teroriste de o asemenea amploare, a explicat Byamn.

În ultimii 15 ani, după atacurile din Statele Unite, 94 de oameni au fost ucişi în atacuri jihadiste pe teritoriul american – cu mult mai puţini decât cei morţi în accidente rutiere, din cauza bolilor de inimă sau a descărcărilor accidentale de arme.

“Tot ceea ce a făcut ca (atacurile din 11 septembrie – n.r.) să fie posibile ar fi mult mai greu de realizat în prezent’, a subliniat expertul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.