Emiratele Arabe Unite (EAU) l-au graţiat luni pe doctorandul britanic Matthew Hedges, condamnat miercuri la închisoare pe viaţă după ce a fost găsit vinovat de spionaj, au anunţat auorităţile într-un comunicat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Londra s-a declarat ”recunoscătoare” faţă de faptul că Hedges se află între cei 700 de deţinuţi graţiaţi cu ocazia sărbătorii naţionale a EAU.

”O graţiere prezidenţială a fost hotărâtă de către şeicul Khalifa ben Zayed Al Nahyan, preşedintele Emiratelor Arabe Unite”, a anunţat Ministerul Afacerilor Prezidenţiale. ”Domnul Hedges va fi autorizat să părăsească EAU odată îndeplinite formalităţile”, au precizat autorităţile.

Această graţiere a fost hotărâtă în urma unei scrisori a familiei lui Hedges, transmisă de către autorităţile britanice, a precizat un oficial din Emirate, Jaber al-Lamki, într-o conferinţă de presă.

Însă britanicul ”este 100% un agent al serviciilor secrete şi a fost găsit vinovat de spionaj”, a insistat el, adăugând că Hedges şi-a mărturisit faptele.

Arestat pe aeroportul de la Dubai, la 5 mai, Matthew Hedges, în vârstă de 31 de ani, un doctorand al Universităţii din Durham (nord-estul Angliei), a fost condamnat la închisoare pe viaţă de către tribunalul federal din Abu Dhabi, după ce a fost găsit vinovat de spionaj în favoarea unei ţări străine.

Potrivit soţiei sale, Daniela Tejada, Matthew Hedges efectua cercetări cu privire la politica externă şi internă a EAU, în domeniul securităţii, în urma ”primăverii arabe” din 2011.

El a trăit timp de mai mulţi ani în EAU înainte să revină în regatul Unit în 2015, a spus ea.

”În pofida dezacordului nostru cu privire la acuzaţii, suntem recunoscători Guvernului EAU că a soluţionat problema rapid”, a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.